Tips om tapas og tapasbarer i Barcelona

Mat2

Om bare et par dager reiser jeg en tur til Barcelona igjen, dette er en by jeg har besøkt en rekke ganger og kjenner ganske godt. Denne gangen har jeg med meg noen av elevene mine og vi skal selvsagt spise tapas mens vi er der. Tapas er jo nesten synonymt med Spania, akkurat som flamenco.

For noen år siden bodde jeg i “Tapasland” eller “Sherryland” som det også kalles, Jerez de la Frontera i Andalucia. Her spises det mye tapas og det finnes tapasbarer overalt. Da jeg flyttet til Spania kunne jeg ikke et ord spansk så mitt første tapasmåltid ble en katastrofe. Jeg kunne ikke bruke engelsk for det snakket ingen, jeg måtte slå opp i en ordbok og prøve å forklare hva jeg mente. Jeg ønsket at servitøren skulle gi meg noe som var typisk for området. Jeg skal love at jeg fikk noe typisk, det smakte aldeles forferdelig og i ettertid fikk jeg vite at jeg hadde fått servert:

  • nyrer i sherry
  • lever i sherry
  • mage i sherry

Mitt råd er: Bestill ALDRI dette, og ikke overlat valgene til servitøren.

Tapas jeg ofte bestiller er for eksempel Albondigas (spanske kjøttboller), tortilla de patatas (spansk omelett), tortillitas de camarones (små, sprøstekte rekekaker), jamon iberico (spansk skinke), gueso manchego (manchegoost), almejas (sandskjell) og tomatsalat.

Tapasmenyen er som regel inndelt i 4 deler:  Tapas, Raciones, Pinchos og Montaditos

Velger man tapas kjøper man flere forskjellige for å dele. Det trenger ikke en gang være “ordentlig mat”, men f.eks. en bolle potetgull eller en bolle oliven.

Raciones er rett og slett en større versjon av tapasene. Passer bra hvis man tar dette i stedet for middag f.eks.

Pinchos stammer opprinnelig fra Baskerland, men man finner dem også ofte i Barcelona og andre steder. Pinchoene er de jeg liker aller best, de er vanligvis veldig lekre å se på og smaker herlig. De er små munfuller som serveres på en liten loffskive.  Montaditos er nesten det samme som pinchos, men de er vanligvis ikke like forseggjort. Noen ganger brukes disse navnene om hverandre også.

Jeg har flere favoritter blant tapasbarer i Barcelona, blant annet Ciudad Condal i Rambla de Catalunya og Cerveseria Catalana i Mallorca 236. Det er selvsagt en haug andre også.

Et kult sted for ungdom er Cerveseria 100 Montaditos som serverer 100 forskjellige montaditoer og tapas for 1 –2 Euro. Stedet er som regel fullpakket  og målgruppen er helt klart ungdom. Det er nok en viss mulighet at jeg blir med elevene en tur hit. Restaurantkonseptet  regnes for å være det mest vellykkede franchisekonseptene i Spania, og finnes på 200 ulike steder over hele landet. Det er flest lokale som går hit, så det er ikke noen turistfelle. Maten er god og serveringen går kjemperaskt. Stedet ligger på Plaza Urquinaona 1, ca 10 minutters gange fra Placa Catalunya.

Den mest kjente tapasbaren i Barcelona er Tickets, men der er det absolutt nødvendig å bestille bord lang tid på forhånd. Det er ikke lenger mulig å bestille online og telefonbestillinger eller mailbestillinger godtas ikke. Så det er egentlig en gåte hvordan det er mulig å forhåndsbestille bord uten å bo i Barcelona og møte opp personlig. Tickets er Ferran Adrias restaurant, og mye fra El Bulli er videreført hit. Dersom du vil prøve å få bord kan du gå til denne adressen og håpe at du har flaks:

Avinguda del Paral.lel, 164
08015 Barcelona
Neighborhood: L’Eixample

Det skal i alle fall jeg gjøre når jeg er i Barcelona denne gangen.

 

 

 

 


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *