Matjuks, hest og MUK

I det siste har tilsetting av hestekjøtt i lasagne vært en av toppnyhetene i pressen. Det er ikke noe galt med hestekjøtt, snarere tvert imot, men det skal selvsagt være oppgitt at det er en av ingrediensene i matvaren. Egentlig burde det vel ikke være noen overraskelse at maten vi kjøper ikke alltid er det den utgir seg for å være.

NewImage

Noe av det verste jeg vet er såkalt MUK, det er mekanisk utbenet kjøtt, eller rett og slett slakteriavfall fra slaktede griser eller fjærkre!  Avfallet kjøres gjennom en spesiell maskin som klarer å få med det som ikke kan skjæres med kniv, også en del benmarg, bindevev og benrester! Dette blir tilsatt i en rekke helt alminnelige matvarer uten at forbrukeren vet om det. Det vil si at det skal oppgis på baksiden av emballasjen, men mesteparten merkes ikke i det hele tatt. Og hvis det merkes, hvor mange vet egentlig hva MUK er? Let og les på nettet så får du se en kvalmende masse bestående av så mye ekkelt at du mister matlysten for en stund fremover.

NewImage

Men man kan ikke se på maten at den inneholder MUK, den lukter godt og ser god ut. Når du kjøper en pølse eller en kebab, hva tror du egentlig de inneholder? Nesten all kebab og pølser som produseres i Norge inneholder MUK.

Ifølge Forbrukerrådet produserer blant annet Prior MUK , og alle produkter utenom kyllingfilét inneholder store mengder, som for eksempel grillpølser av kylling og kalkun:

NewImage

Altså 49% med MUK, har du lyst på disse pølsene? Det er det samme i alle blandingsproduktene fra Prior, og selvsagt fra mange andre som produserer det samme. Men det er ikke alle som oppgir dette på emballasjen, så det er vanskelig å vite hva man stapper i seg.

Personlig synes jeg dette er så ille at jeg knapt klarer å spise slik mat lenger, jeg lager den selv i stedet. Jeg kjøper rent kjøtt som jeg maler og tilsetter nødvendige ingredienser, og her er det garantert ingen MUK eller E-stoffer! Dessuten er det MYE bedre. (På bildet nedenfor bruker jeg oksekjøtt for å lage hamburgere, og de man får kjøpt inneholder forhåpentligvis heller ikke MUK. Oksekjøtt er helsemessig farlig pga smittefare av forskjellige sykdommer, bl.a. kugalskap)

Hamburger1

På en måte er det godt vi ikke vet om alt matjukset, men på en annen side er det helt forferdelig. Om vi kjente til alt er jeg sikker på at svært mange ville starte å lage maten helt fra grunnen av i stedet for å kjøpe blandingsprodukter eller halvfabrikata.


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *