Nydelig blåskjellsuppe med safran

IMG 0743

Denne suppen må være den mest smaksrike suppen som finnes, den er helt nydelig rett og slett. For å få den slik brukte jeg en skalldyrkraft  som jeg hadde kokt i flere timer. Som dere kan se på bildet nedenfor var det en haug av masse forskjellig skalldyr; kreps, hummer, blåskjell etc. Denne fantastiske kraften posjonerte jeg og la i fryseren. Denne gangen var det en av disse porsjonene jeg brukte. Hvordan jeg laget kraften kan du lese nederst i innlegget.

Har du ikke slik kraft kan du selvsagt bruke kraften du har kokt blåskjellene i.

skalldyr1

Ingredienser suppe:

  • 2 kg blåskjell
  • 5-6 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 løk, finhakket
  • 2 1 / 2dl hvitvin
  • 2 ss olivenolje
  • 1 gulrot
  • 1 / 2 squash
  • 1 liten purre
  • 3 dl matfløte
  • 4 ss smør
  • Salt
  • cayennepepper

 

Fremgangsmåte:

  • Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem.
  • Fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor kjele.
  • Tilsett blåskjell og hvitvin (eller vann+sitronsaft).
  • Legg på lokk og damp til skjellene åpner seg, ca 7 minutter
  • Kast evt skjell som ikke åpner seg
  • Sil kraften over i en ny kjele og plukk skjellmaten ut av blåskjellene
  • Tilsett fløte i kraften og kok opp
  • Visp inn smøret og visp kraftig til det skummer. Bruk evt stavmixer, men det spruter!
  • Smak suppen til med salt og cajennepepper
  • Ta noen tråder safran i en morter og knus til pulver og tilsett dette i suppen.
  • Skjær grønnsakene i fyrstikktynne strimler, bruk et juliennejern
  • Smelt 1 ss smør i en kasserolle og tilsett 1 dl vann og en klype salt
  • Tilsett grønnsakene og damp under lokk til strimlene såvidt er møre, 2-3 minutter
  • Fordel grønnsaksstrimler og blåskjell i dype tallerkener og hell suppen over

IMG 0738

IMG 0744

Slik laget jeg kraften:

Dag 1:

  • 1 løk
  • 5 fedd hvitløk
  • 1/2 rød chili
  • 1 neve frisk koriander
  • Surr i olje til det er blankt
  • Tilsett 1 boks med Jacobs fiskekraft + litt vann eller vann og fiskebuljongterning , ca 3 dl
  • Tilsett tilsvarende mengde hvitvin
  • kok opp
  • Tilsett blåskjellene  som du har vasket og skrubbet
  • La det syde til skallene har åpnet seg, tar bare noen minutter
  • Spis blåskjellene og evt de andre skalldyrene du måtte ha

Senere dag 1:

  • Ha skallene av skalldyrene i en stor kjele og surr det i olje og smør en stund
  • Tilsett kraften du har kokt blåskjellene i og la det koke i ca 30 minutter
  • Ta ut skjellene og la kraften koke inn i ca 1-2 timer (den skal bli redusert til ca halvparten)
  • Sil kraften og la den stå til neste dag
  • Porsjoner evt kraften og sett fryseren hvis du ikke skal bruke den med en gang

 

 

 

 


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.