Denne suppen må være den mest smaksrike suppen som finnes, den er helt nydelig rett og slett. For å få den slik brukte jeg en skalldyrkraft som jeg hadde kokt i flere timer. Som dere kan se på bildet nedenfor var det en haug av masse forskjellig skalldyr; kreps, hummer, blåskjell etc. Denne fantastiske kraften posjonerte jeg og la i fryseren. Denne gangen var det en av disse porsjonene jeg brukte. Hvordan jeg laget kraften kan du lese nederst i innlegget.
Har du ikke slik kraft kan du selvsagt bruke kraften du har kokt blåskjellene i.
Ingredienser suppe:
- 2 kg blåskjell
- 5-6 hvitløksfedd, finhakket
- 1 løk, finhakket
- 2 1 / 2dl hvitvin
- 2 ss olivenolje
- 1 gulrot
- 1 / 2 squash
- 1 liten purre
- 3 dl matfløte
- 4 ss smør
- Salt
- cayennepepper
Fremgangsmåte:
- Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem.
- Fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor kjele.
- Tilsett blåskjell og hvitvin (eller vann+sitronsaft).
- Legg på lokk og damp til skjellene åpner seg, ca 7 minutter
- Kast evt skjell som ikke åpner seg
- Sil kraften over i en ny kjele og plukk skjellmaten ut av blåskjellene
- Tilsett fløte i kraften og kok opp
- Visp inn smøret og visp kraftig til det skummer. Bruk evt stavmixer, men det spruter!
- Smak suppen til med salt og cajennepepper
- Ta noen tråder safran i en morter og knus til pulver og tilsett dette i suppen.
- Skjær grønnsakene i fyrstikktynne strimler, bruk et juliennejern
- Smelt 1 ss smør i en kasserolle og tilsett 1 dl vann og en klype salt
- Tilsett grønnsakene og damp under lokk til strimlene såvidt er møre, 2-3 minutter
- Fordel grønnsaksstrimler og blåskjell i dype tallerkener og hell suppen over
Slik laget jeg kraften:
Dag 1:
- 1 løk
- 5 fedd hvitløk
- 1/2 rød chili
- 1 neve frisk koriander
- Surr i olje til det er blankt
- Tilsett 1 boks med Jacobs fiskekraft + litt vann eller vann og fiskebuljongterning , ca 3 dl
- Tilsett tilsvarende mengde hvitvin
- kok opp
- Tilsett blåskjellene som du har vasket og skrubbet
- La det syde til skallene har åpnet seg, tar bare noen minutter
- Spis blåskjellene og evt de andre skalldyrene du måtte ha
Senere dag 1:
- Ha skallene av skalldyrene i en stor kjele og surr det i olje og smør en stund
- Tilsett kraften du har kokt blåskjellene i og la det koke i ca 30 minutter
- Ta ut skjellene og la kraften koke inn i ca 1-2 timer (den skal bli redusert til ca halvparten)
- Sil kraften og la den stå til neste dag
- Porsjoner evt kraften og sett fryseren hvis du ikke skal bruke den med en gang