En deilig sitronpai er noe av det beste jeg vet. Det er ikke så ofte jeg lager det, men det skjer et par ganger i året. Når jeg spiser på en eller annen fransk bistro i Paris bestiller jeg også ofte sitronpai, hvis jeg orker da – vel og merke.
Oppskriften på denne paien fikk jeg da jeg så på 4-stjerners middag for flere år siden. Imidlertid både forenklet og forminsket jeg oppskriften uten at det gikk ut over kvaliteten. Bare prøv selv.
Ingredienser :
- 175 g hvetemel
- litt salt
- 75 g usaltet smør
- 45 g melis
- 1 sammenpisket egg
Fremgangsmåte:
- Ta alle ingrediensene utenom smøret i en foodprosessor og la det gå til det er blandet
- Tilsett deretter smøret i klumper litt etter litt mens kjøkkenmaskinen fortsetter å gå
- La alt bli blandet før du tilsetter neste smørklump
- Ta deigen ut på bakebordet og rull den til en ball
- Pakk ballen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter
- Ta deigen ut av kjøleskapet og legg den i en paiform.
- Trykk deigen ut med fingrene slik at den dekker bunn og kanter
- Prikk bunnen med en gaffel
- Sett formen i kjøleskapet 10-15 minutter
- Forstek paiskallet ca 10-15 minutter på 200 grader
- Sett deretter ned varmen til 150 grader
Sitronfyll:
- 2 egg
- 1 eggeplomme
- 125 gram sukker
- 1 dl kremfløte
- 1,5 dl sitronsaft
- finrevet skall av 2 sitroner (kun det gule)
Fremgangsmåte sitronfyll:
- Visp sammen egg, eggeplommen og sukker
- Tilsett fløten mens du fortsetter å vispe
- Tilsett sitronsaft og skall
- Hell fyllet forsiktig i paiskallet
Sett i ovnen og la den stå ca 45 minutter, eller til fyllet er fast
La paien bli helt avkjølt før den serveres.
Dette er skikkelig digg!