For en tid siden var jeg så heldig å vinne en konkurranse om gryteretter på Matbloggsentralen. Oppskriften som vant var nettopp Osso Buco, en rett som trenger 4 timer i ovnen før den er ferdig. Når jeg vant en trykkoker ville jeg selvsagt prøve å lage denne retten for å se om det virkelig var så mye tid å spare, og om det ble like godt.
Når man skal lage denne retten tar det jo litt tid å dele opp grønnsakene selv om man ikke trenger å være så nøye her. Men utover det så går det ufattelig raskt, 25 minutter under trykk og 15 min for å få ned trykket var det som skulle til. De 15 minuttene kan egentlig kuttes ut, man kan i stedet sette kjelen i oppvaskkummen og la det renne kaldt vann over lokket. Da er denne prosessen over på 5 minutter.
Og resultatet var fabelaktig, det er ikke mulig å få mørere kjøtt. Dette kunne spises med skje! Og tro ikke at det var blitt tørt og hadde tapt smak, det var tvert om. Kjøttet var utrolig saftig og smaksrikt. Og jeg må bare si det – osso buco ble mye bedre i trykkoker enn etter 4 timer i ovn. Mannen min og jeg klarte å spise opp alt selv om det egentlig skulle være nok til 4.
Da jeg vant trykkokeren så vant jeg også en oppskriftsbok, og oppskriften jeg presenterer her er en blanding av min gamle osso buco og den jeg fant i boken.
Ingredienser:
- 2 gulrøtter
- 2 stilker stangselleri
- 1/2 sellerirot
- 1 pastinakk
- 1 boks tomatpuré
- 1 dl tørr hvitvin
- 3 dl eplemost
- 3 dl kalvefond/oksefond eller buljong
- Urter, oregano, rosmarin, timian
- Salt og pepper
- Hvetemel
- Ca 1,5 kg kalveskank
Fremgangsmåte:
- Rens, vask og del grønnsakene i ganske store terninger
- Ta dem i trykkokeren sammen med tomatpuré, salt, pepper og litt olje
- La dtte surre sammen i et par minutter
- Tilsett hvitvin, eplemost og buljong og kok opp
- Ta kjelen av platen, men la grønnsakene bli i gryten
- Krydre kjøttstykkene med salt og pepper og vend dem i hvetemel
- Brun kjøttet i en stekepanne til det får fin farge
- Legg deretter kjøttet i trykkokeren
- Sett på lokket og lås håndtaket
- Varm opp gryten på sterk varme til de to røde strekene // på trykkindikatoren blir synlige
- Når de to strekene vises er max trykk oppnådd, skru ned varmen (men det skal være max trykk fortsatt)
- Trykkok i 25 minutter og ta den av varmen
- La gryten stå og trekke til trykkindikatoren er helt i bunn, det tar ca 15 minutter
- Ta av lokket, retten er ferdig
Ingredienser gremolata:
- Revet skall av 1 sitron
- Revet skall av 1 appelsin
- 3 hvitløkkløfter
- evt finhakket persille
Ingredienser polenta med Kraftkar:
- 1 dl polenta
- 4 dl buljong eller lettsaltet vann
- 1 stykke Kraftkar eller annen blåmuggost
Fremgangsmåte:
- Kok polentaen etter anvisning på pakken til den har blitt tykk
- Legg den i porsjonsformer og legg et stykke Kraftkar eller annen blåmuggost oppå
- Pynt gjerne med timian eller noe annet grønt
Servering:
- Anrett osso bucoen i store dype tallekener
- Legg en skje gremolata oppå
- Legg en stilk rosmarin på toppen
- Server polentaen i porsjonsformer ved siden av
- En kraftig italiensk rødvin er naturlig følge her, vi trakk en barolo