20. til 23. januar var jeg så heldig at jeg fikk være med på Grüne Woche i Berlin for første, men ikke siste gang. Dette er verdens største forbrukermesse for mat og reiseliv. Landbruks- og matdepartementet står bak den norske deltakelsen med blant annet Innovasjon Norge og Norges ambassade i Berlin som sentrale samarbeidspartnere. Messen har nær 400.000 besøkende, ca 1600 utstillere fra 60 land og rundt 4000 journalister, så det er en enormt opplegg.
Jeg deltok av flere grunner: Jeg jobber med reiselivsutdanning, jeg er matinteressert og jeg er gift med preidenten i foreningen Morsa 1833 som var representert på messen.
På messen var det enorme mengder med mat som i de fleste tilfellene representerte hver sin region/ sitt land, i stor grad kortreist mat / mat fra småprodusenter. Disse delte ut smaksprøver og man kunne også kjøpe små porsjoner og evt kjøpe med seg produkter hjem. Det fantes imidlertid land som viste seg frem på en annen måte, f.eks. Nepal som bare hadde en disk med teposer og ingen smaksprøver. Vet egentlig ikke hvorfor de var der.
Ikke så mye å skryte av på den nepalske standen
Det var selvsagt veldig stor forskjell på utstillerne, noen var svært proffe og tiltrakk seg masse oppmeksomhet (blant annet Norge), mens andre land virket totalt uten erfaring (som blant annet Nepal og Afghanistan). Morsomt og interessant å observere hvor forskjellige de var.
Jeg elsket virkelig å vandre rundt på messen og smake på forskjellige produkter. Det var nok Frankrike og Italia som fikk størst oppmerksomhet fra min side fordi jeg er så begeistret for produktene deres. Det havnet selvsagt en del produkter i bagasjen også.
Lørdag kveld var vi på en stor og flott mottagelse i ambassaden, men den opplevelsen vil jeg skrive om i et annet innlegg.
Nedenfor kan dere se noen bilder fra messen.
Kokker på standen for Oslofjordregionen:
Den regionale akevitten Morsa-aquavit 1833:
Mannen min byr landbruksminister Lars Peder Brekk på en Morsa-akevitt
Noen av alle de norske produktne på standen:
Her fra den svenske standen:
Fra den franske:
Afrikansk mat var representert med fokus på Kenya
Og et land vi aldri hadde hørt om før, men som visstnok lå oppe i Uralfjellene. Det eneste de hadde med var 150 ulike vodkatyper
Neste år er messen fra 20.-29. januar og jeg skal garantert være der. Jeg vil også anbefale alle som er interessert i mat, reiser og kultur om å tilbringe noen dager på messen. Kanskje vi sees ;o))