Jeg har aldri vært flink til å tilberede kveite, derfor har jeg i grunnen ikke spist det så ofte heller. Uansett hva jeg har gjort med den så har den blitt tørr og smakløs. Men da jeg skulle kjøpe fisk i går så hadde de fersk kveitefilét, og da fikk jeg for meg at jeg skulle prøve igjen. Å., hvilken lykke, nå ble den nemlig helt perfekt. Hemmeligheten er (som for all annen fisk) at man er veldig forsiktig med stekingen. Jeg stekte den kun 4 1/2 minutter totalt, noe som altså var helt riktig steketid. Den bare falt fra hverandre i perfekte skiver når jeg pirket i den på tallerkenen. Nam!
Når kveiten er perfekt så er det ikke mange fisker som smaker bedre synes jeg. Smaken er sart og har litt skalldyrpreg over seg, og den smaker hav. Jeg ble helt betatt av den nydelige smaken og håper det ikke blir så lenge til de har kveitefilét igjen. Det er selvsagt ikke den billigste fisken, 289 kroner per kilo, men det spiller i grunnen ingen rolle.
Kveite kalles også hellefisk eller helleflyndre, på engelsk halibut. Den kan fanges i alle størrelser egentlig, noen veier 15-20 kg og andre over 200. Jeg innbiller meg at de små er best, men det vet jeg jo egentlig ikke.
Ingredienser:
750g kveitefilét med skinn
smør til steking
ristede pinjekjerner
4 små asparges per person
2 gulrøtter
mandelpoteter
creme fraishe
urter
smør
salt og pepper
Fremgangsmåte mandelpotetmos:
Skrell og del opp potetene i terninger og kok til de er ferdige
Damp dem tørre
Mos med en potetmoser
Tilsett 1 ss smør eller mer
Tilsett creme fraishe (eller fløte)
Tilsett diverse urter (jeg brukte persille og estragon denne gangen)
Smak til med salt og pepper og evt annet krydder
Jeg liker veldig godt å tilsette noen dråper trøffelolje til slutt,
Fremgangsmåte grønnsaker:
Del gulrøttene i tynne staver
Kok opp lettsaltet vann
Tilsett grønnsakene og la det koke i nøyaktig 3 minutter
Ta over i et dørslag og la det renne kaldt vann over for å stoppe kokeprosessen
Disse grønnsakene ble akkurat passe og ga bra tyggemotstand (hater for myke grønnsaker)
Ta litt smør i en kjele og la det stå på svak varme til smøret er smeltet
Ta grønnsakene over i kjelen og la det surre i smøret ca 1 minutt
Fremgangsmåte kveite:
Del kveitefiléten i porsjonsstykker og salte og pepre
Varm opp smør i pannen på sterk varme
Når det er varmt legges kveitestykkene i med skinnsiden ned
Stek i nøyaktig 3 minutter på høy varme så skinnet blir sprøtt
Sett ned varmen og snu filétene og stek dem nøyaktig 1,5 minutt på den andre siden
Ta ut av pannen
Saus:
3 sjalottløk
1 ts sukker
2 dl rødvin
1 liter oksekraft eller buljongterning+vann
Litt balsamicoeddik
2 ss smør
Hakk løk og stek den gyllen i gryte med smør. Ha i sukker og la det karamellisere seg. Hell på rødvin + balsamico og kok uten lokk til halve mengden er igjen.
Tilsett oksekraft eller buljong og kok inn til det gjenstår 1/3. Jevn om nødvendig sausen med maisenna. Smak til med salt og pepper.
Pisk inn smør (montér) rett før servering.
Tilbehør:
Jeg brukte ristede pinjekjerner (rist selv eller kjøp ferdig ristede) og rødvinssausen
Servering:
Legg ønsket mengde potetmos på tallerkenen
Legg fisken oppå
Deretter asparges og gulrotstrimler
Hell rødvinssaus langs kanten
Dryss til slutt ristede pinjekjerner over
NAM!
Denne potetmosen smakte fortreffelig med il tartufo di paolo “Dall Umbria” og safran!
Serverte den sammen med kalv indrefilet og asparges.
Hilsen Kirsti
Ååååå, det hørtes godt ut. Kalv er nydelig kjøtt synes jeg. Veldig koselig at du finner noen tips hos meg 🙂