Min beste kveite med mandelpotetmos og pinjekjerner

kveite1

Jeg har aldri vært flink til å tilberede kveite, derfor har jeg i grunnen ikke spist det så ofte heller. Uansett hva jeg har gjort med den så har den blitt tørr og smakløs. Men da jeg skulle kjøpe fisk i går så hadde de fersk kveitefilét, og da fikk jeg for meg at jeg skulle prøve igjen. Å., hvilken lykke, nå ble den nemlig helt perfekt. Hemmeligheten er (som for all annen fisk) at man er veldig forsiktig med stekingen. Jeg stekte den kun 4 1/2 minutter totalt, noe som altså var helt riktig steketid. Den bare falt fra hverandre i perfekte skiver når jeg pirket i den på tallerkenen. Nam!

Når kveiten er perfekt så er det ikke mange fisker som smaker bedre synes jeg. Smaken er sart og har litt skalldyrpreg over seg, og den smaker hav. Jeg ble helt betatt av den nydelige smaken og håper det ikke blir så lenge til de har kveitefilét igjen. Det er selvsagt ikke den billigste fisken, 289 kroner per kilo, men det spiller i grunnen ingen rolle.

Kveite kalles også hellefisk eller helleflyndre, på engelsk halibut. Den kan fanges i alle størrelser egentlig, noen veier 15-20 kg og andre over 200. Jeg innbiller meg at de små er best, men det vet jeg jo egentlig ikke.

Ingredienser:

750g kveitefilét med skinn

smør til steking

ristede pinjekjerner

4 små asparges per person

2 gulrøtter

mandelpoteter

creme fraishe

urter

smør

salt og pepper

Fremgangsmåte mandelpotetmos:

Skrell og del opp potetene i terninger og kok til de er ferdige

Damp dem tørre

Mos med en potetmoser

Tilsett 1 ss smør eller mer

Tilsett creme fraishe (eller fløte)

Tilsett diverse urter (jeg brukte persille og estragon denne gangen)

 kveite5 Smak til med salt og pepper og evt annet krydder

Jeg liker veldig godt å tilsette noen dråper trøffelolje til slutt,

Fremgangsmåte grønnsaker:

Del gulrøttene i tynne staver

 kveite4

Kok opp lettsaltet vann

Tilsett grønnsakene og la det koke i nøyaktig 3 minutter

Ta over i et dørslag og la det renne kaldt vann over for å stoppe kokeprosessen

Disse grønnsakene ble akkurat passe og ga bra tyggemotstand (hater for myke grønnsaker)

Ta litt smør i en kjele og la det stå på svak varme til smøret er smeltet

Ta grønnsakene over i kjelen og la det surre i smøret ca 1 minutt

Fremgangsmåte kveite:

Del kveitefiléten i porsjonsstykker og salte og pepre

Varm opp smør i pannen på sterk varme

Når det er varmt legges kveitestykkene i med skinnsiden ned

 kveite3 Stek i nøyaktig 3 minutter på høy varme så skinnet blir sprøtt

Sett ned varmen og snu filétene og stek dem nøyaktig 1,5 minutt på den andre siden

Ta ut av pannen

Saus:

3 sjalottløk

1 ts sukker

2 dl rødvin

1 liter oksekraft eller buljongterning+vann

Litt balsamicoeddik

2 ss smør

Hakk løk og stek den gyllen i gryte med smør. Ha i sukker og la det karamellisere seg. Hell på rødvin + balsamico og kok uten lokk til halve mengden er igjen.

Tilsett oksekraft eller buljong og kok inn til det gjenstår 1/3. Jevn om nødvendig sausen med maisenna. Smak til med salt og pepper.

Pisk inn smør (montér) rett før servering.

Tilbehør:

Jeg brukte ristede pinjekjerner (rist selv eller kjøp ferdig ristede) og rødvinssausen

Servering:

Legg ønsket mengde potetmos på tallerkenen

Legg fisken oppå

Deretter asparges og gulrotstrimler

Hell rødvinssaus langs kanten

Dryss til slutt ristede pinjekjerner over

kveite2

NAM!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Min beste kveite med mandelpotetmos og pinjekjerner”

  1. Denne potetmosen smakte fortreffelig med il tartufo di paolo “Dall Umbria” og safran!
    Serverte den sammen med kalv indrefilet og asparges.
    Hilsen Kirsti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *