For første gang skulle jeg lage gravlaks av salmalaks. Jeg har laget gravlaks flere ganger tidligere, men da har jeg brukt vanlig laksefilét. Så fikk jeg plutselig idéen om å prøve salma, da slapp jeg jo fjerning av bein etc.
Ingredienser:
Ca 1 kg filét av salmalaks
2 ss havsalt
1 ss sukker
1 ts pepper
1 ss knuste einerbær
1 dillplante klipp opp hele planten, stilkene også
1 dl brandy eller cognac
Fremgangsmåte:
Før man starter tilberedningen skal “vanlig” laks dypfryses i 1 døgn, men det er ikke nødvendig med salmalaks
Tin deretter fisken
Bland krydderet
Dekk et passende fat med dill og dryss på 2 ts krydderblanding
Legg 1 filét på fatet og dynk med brandy
Dryss på krydderblanding og dill
Legg den andre filéten oppå den første
Hell på resten av brandyen og dryss over resten av kryddrblandingen og dill
Legg aluminiumsfolie over fisken og legg den i press
Snu fisken 1 gang i døgnet
Fisken er ferdig gravd etter 2 døgn
Kan evt fryse en av filétene til senere bruk