Smalahove – en juletradisjon

smala3

Smalahove er faktisk den av matrettene jeg liker best av julematen. Mye bedre enn pinnekjøtt og veldig mye bedre enn ribbe. I familien er jeg alene om å mene det, men min kjære mann ofrer seg og spiser en smalahovemiddag i desember. Flere hodemiddager må jeg imidlertid se langt etter på hjemmefronten.

Det er vel ikke så mange måter å tilberede smalahove på, man kjøper dem ferdig utvannet hos slakteren eller i velassorterte dagligvarebutikker og så er det bare å la det trekker 3-4 timer. Tilbehøret er som til pinnekjøtt; kålrotstappe og mandelpoteter. Denne gangen fulgte jeg den oppskriften Eivind Hellstrøm brukte på Vertshuset Nordlændingen i programmet Hellstrøm rydder opp.

Smalahove:

1/2  smalahove per person

3 gulrøtter

2 løk

2 purreløk

Pepper

Fremgangsmåte

1. Lag en grønnsaksbuljong av gulrot, løk, purreløk, sort pepper  og vann

2. Legg smalahove i buljongen og la det småputre i 3-4 timer

3. Når hove har småkokt i 3-4 timer tar man dem opp av kraften legger dem på kjøkkenpapir så de kan renne av

smala1 Saus:

Sil av litt av buljongen. Lag en ølreduksjon på bokkøl, litt stjerneanis, litt nellik, 4 sjalottløk og 4 fedd hvitløk la dette redusere til halvparten

monter så inn smør til den tykner.

Kålrabistappe

2 stk kålrabi

Vann

200 g smør

Salt og pepper

Fremgangsmåte

1. Kutt kålrabien i biter (skrell den først)

2. Ha i vann slik at det dekker halvparten av kålrabien ha i smør og legg på lokk

3. La det koke til kålrabien er mør

4. Kjøres i foodprosessor og smakes til med salt og pepper

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Smalahove – en juletradisjon”

  1. Skulle ønske oppskrifta på sausen var tydligare i tv-programmet og på nettsida til tv3. Tok 1 øse av krafta, ei bockøl, 2 stjerneanis, 3 nellikspiker, sjalottløk og kvitløk og kokte dette inn. Rørte inn kaldt smør på slutten – men den sausen smakte direkte vondt..

    1. Ja, jeg husker ikke hvordan det smakte. Og selv er jeg ikke så glad i mat som inneholder øl. Men da er det jo bare å lage sin egen “vri”, ikke sant? Jeg har bare tatt utgangspunkt i Hellstrøms Smalahove :o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *