Det er virkelig lenge siden jeg har laget pepperkaker, kanskje 15 år siden. For meg er det i grunnen kaker man lager når det er små barn i huset. Men i år fikk jeg bare lyst til å lage det igjen og jeg brukte oppskriften jeg fant på Trines mektige matblogg.
Når vi spiser pepperkaker så gjør vi det på “den voksne måten”, dvs at vi tar på blåmuggost og drikker et glass portvin eller te ved siden av. Denne gangen tok mannen min frem en flaske med visstnok en fantastisk portvin han kjøpte i Porto/Duorodalen for mange år siden. Jeg likte den imidlertid ikke i det hele tatt, syntes den smakte altfor mye alkohol. Men pepperkakene var gode.
Ingredienser:
250 ng sukker
2 dl sirup
1 ss kanel
1/2 ss malt ingefær
1/4 ss malt nellik
250 g smør
1 ss natron
2 egg
600-800 gram hvetemel
Fremgangsmåte:
Gi sukker, sirup og krydder et oppkok
Tilsett natron og hell det straks over smøret som ligger i en stor bolle
Rør til smøret er helt smeltet og blandingen er kald
Visp sammen eggene og tilsett
Tilsett melet til slutt, litt om gangen
La deigen stå i kjøleskap over natten
Få en person med armmuskler til å kjevle ut deigen, den er litt hard. Er den for hard så la den ligge fremme på benken en stund.