Cæsarsalat

Hvis noen tror at Cæsarsalat har fått navn etter hotell Cæsar så tar de grundig feil, for selv om såpeoperaen har rullet over TV-skjermene i årevis så er Cæsarsalaten av mye eldre dato.

Det er opprinnelig en  salat som ble laget første gang på begynnelsen av 1920-årene i Tijuana, Mexico. Historien om hvordan salaten ble til er ganske morsom, innehaveren Caesar Cardini (1896-1956) gikk en kveld tom for mat på restauranten. For å ha noe å tilby kundene fant han frem forskjellige rester han fant i skuffer og skap og blandet sammen til en salat som altså var den første Cæsarsalaten som ble servert den 4. juli 1924.

Her er den første restauranten som han kalte for Caesar’s, bildet er fra 30-årene (Foto: Wikipedia)

Caesar's_'original'_or_'hotel'_restaurant_-_Tijuana_c.1930

Salaten ble etter hvert berømt over hele USA, og han åpnet nye filialer mange steder. Hollywoodkjendiser som Clark Gable og Jean Harlow reiste  helt fra Hollywood til San Fransisco for å spise den. Julia Child har også skrevet om den i kokeboken sin og minnes hvordan hun spiste den for første gang som liten pike.

Cardini åpnet også et hotell vegg-i-vegg med restauranten i Tijuana, og det het faktisk Hotel Caesar’s og er i drift fortsatt.

HotelCaesar

foto: Wikipedia

Cæsarsalatens inntog på det europeiske markedet har mange historier. En av dem er at Wallis Simpson, gift med kong Edvard, brakte salaten til Europa etter å ha spist den i Mexico. Men det finnes også flere andre historier om dette.

Det er mange utgaver av Cæsarsalat, for eksempel med bacon, med skinke, med hardkokt egg, med kylling, plain og med kylling + bacon og en del til. Personlig liker jeg best den med kylling så det er den som følger nedenfor: Man kan vel egentlig bruke hva som helst i denne salaten, men dressingen må være original, den tuller man ikke med. Og den skal man lage selv, butikk-kjøpt er juks!

Ingredienser:

1 eggeplomme

2 ss sitronsaft

1 ts dijonsennep

1-2 fedd hvitløk

4 ss god olivenolje

ca 1 dl nyrevet parmesan

havsalt

nykvernet pepper

1 ss kaldt vann

Romanosalat

Tomater

1 kyllingbryst per person

Krutonger

Visp sammen eggeplommer, sennep, sitronsaft og hvitløk i en bolle. Visp oljen inn i en tynn stråle. Dressingen skal bli tykk som en majones. Bland inn en håndfull revet parmesan og smak til med salt og pepper.

Skjær loff i terninger. Stek dem gylne og sprø i litt smør. Tilsett presset hvitløk. Snitt salaten, men la noen blader være hele.

Bland salat, dressing, kylling, tomater, krutonger og tynne skiver parmesanost. Avslutt med litt kvernet sort pepper.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.