Tiramisu

Tiramisu må da være blant de 5 beste dessertene som er oppfunnet? Det er så nydelig at jeg nesten får tårer i øynene av ren nytelse når jeg spiser den. Jeg kjenner ingen som ikke liker tiramisu, men mannen min har det ikke som favoritt. Han er først og fremst iselsker.

Den aller beste tiramisuen jeg har smakt fikk jeg i Italia, noe som kanskje ikke er så rart. Der nede har nesten hver familie sin egen “hemmelige” oppskrift på desserten, og den vokter de som en statshemmelighet. Ikke skjønner jeg at det kan være så mange måter å tilberede den på, men hemmeligheten ligger visst i kaffen og likøren. Skal det være den eller den likøren, skal flere likører blandes, skal likør blandes med cognac, med rom, med whisky? Hvor mye kaffe/likør skal tilsettes desserten? Hvor mange lag med kjeks? Som dere skjønner er dette meget viktig for å få den perfekte tiramisu. Og enhver familie mener selvsagt at akkurat de har funnet frem til den ultimate smaken.

Men for oss andre er det bare å prøve seg frem, man tar den likøren man har i skapet. Godt blir det uansett.

Ingredienser:

2 dl sterk espresso

4-5 ss likør/cognac, enten hver for seg eller blandet sammen

1 pk fingerkjeks, jeg bruker denne:

tira5

2 eggeplommer

2 eggehviter

1/2 dl sukker

2 dl kremfløte

1 boks mascarponeost

Kakaopulver/revet mørk og/ eller hvit sjokolade

Fremgangsmåte:

Lag espresso og avkjøl

Tilsett likør/cognac i espressoen

Og nå kommer noe viktig: Dypp hver enkelt kjeks kjapt på hver side i espressoblandingen, ca 1 sekund per kjeks. Dyppes de for lenge blir de bløte.

Legg kjeksen tett i en ildfast form el.l.

tira1

Visp eggehvitene stive til marengs

Visp eggeplommer og sukker til eggedosis i en annen bolle

Stivpisk kremfløten

Bland mascarponen med eggedosisen

Vend deretter forsiktig inn kremen og til slutt marengsen. Bruk slikkepott.

Bre halvparten av kremen i et jevnt lag på det dynkete kjekslaget

tira2

Legg på et nytt lag med kjeks og drypp resten av espressoblandingen over

tira3

Bre et lag med krem på toppen

tira6

Glatt ut kremlaget og sikt over kakaopulver + revet svart og hvit sjokolade hvis du ønsker

tira8

Må stå kaldt i MINST 3 timer før servering, men gjerne natten over

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *