Anitas pumpkinpie

pumpkin1

Halloween har de siste årene blitt en stor høytid i Norge, men for noen år siden var det ingen som feiret allehelgensdag her i landet. Nå er det nesten ikke grenser for hva som skal gjøres i forbindelse med Halloween. Ungene, og mange voksne også, har fantastiske kostymer, gresskarlykter skinner fra alle trapper, den ene mer fantasifull enn den andre. Folk inviterer til kostymefest og ungene løper fra dør til dør og roper “Knask eller Knep”. Foreldrene baker fantasifulle skrekk-kaker og lager skrekk-godteri, spiller skummel musikk og det er bare fantasien som setter grenser for alt som kan gjøres.

Selv har jeg ikke noe forhold til halloween, det var ikke vanlig da jeg var liten, men jeg synes selvsagt det er gøy med alt som skjer rundt feiringen og dette året skal jeg for første gang lage pumpkinpie.

anita1

I dag er jeg nemlig så heldig å ha en gjesteblogger igjen, Anita Menkerud .  Anita og jeg var kolleger for noen år siden og har beholdt kontakten. I anledning av halloween serverer Anita i dag sin berømte pumpkinpai som hun lærte å lage da hun var utvekslingsstudent i Seattle, USA.  Anita er en entusiastisk, engasjerende og allsidig  yrkesfaglærer fra Lillehammer med bakgrunn i hotellbransjen. Hun er glad i å reise, undervise, studere og lage god mat.

Takk for at du vil dele denne oppskriften med oss, Anita. I dag skal jeg kjøpe gresskar og prøve denne oppskriften jeg også. Jeg har nemlig aldri smakt pumpkinpai tidligere så det blir et spennende bekjenskap. Stoler fullt og fast på din kjære Øyvinds karakteristikk av denne retten, “Nydelig”.

Så da setter vi i gang:

PUMPKIN PIE med litt mindre sukker og kalorier

Pai-deig:

250 gr hvetemel

1ss sukker

1/2ts salt

125gr smør i terninger

1egg

1,5 ss epleeddik

1,5 dl lunket vann

Har du dårlig tid kan du godt bruke ferdig paideig.

Fyll:

700 gram gresskarkjøtt kuttes i terninger og kokes i 1 ltr. vann, 1 dl sukker og 2 dl Natreen-pulver i 10 minutter.

(Jeg brukte helt vanlig pynte-gresskar fordi jeg skulle lage lykt, derfor må den kokes i litt ekstra søtt vann. Ved bruk av de søtere gresskartypene koker jeg kjøttet i 1ltr. vann og 3 ss lønnesirup)

3 egg

1 dl grønn lettmelk

1 toppet ts potetmel (15gr.)

6 ss lønnesirup

3/4 ts kanel

1/2 ts revet muskatnøtt

Sil vannet av gresskarkjøttet.

Mos med stavmikser eller kjøkkenmaskin og avkjøl.

Bland alle de andre ingrediensene og la hvile i 30 minutter.

Rør på nytt før du blander inn kjøttet (ca 550gram kjøttmasse etter bearbeiding)

Steking:

Lag paideigen som ved “vanlig paideig”. Paiform (ca 28-32 cm) Husk å smøre paiformen og prikke paideigen før du tar i fyllet!

pai2

La det være igjen ca 1cm opp til kanten på formen fordi fyllet hever seg en del under steking. Pynt gjerne med pairester 🙂

Stekes på 180 grader (varmluft) i 45-55. min.

pai1

Effektiv produksjonstid inkl. egenprodusert paideig, avkjøling, steking og utskraping/tilskjæring av gresskar/lykt: 2 timer.

Serveres gjerne lunken med en dasj pisket krem.

pumpkin2

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on “Anitas pumpkinpie”

 1. Denne oppskriften høres fin ut. Jeg skal lage Thanksgiving middag for familien om noen uker, tror jeg skal prøve på denne pumpkinpaien!

  Håper den er like god som beskrevet 😉

  1. Både Anita og mannen + Jørn og jeg synes den er nydelig i alle fall. Kan ikke skjønne at noen skal synes noe annet. Lykke til :o) Hadde du Anita på skolen forresten, eller var det før din tid?

   1. Har spist pumpkin før, veldig godt!

    Nei, jeg hadde ikke Anita som lærer. Var nok før min tid 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *