Middag med The Flying Culinary Circus

Vi har nettopp kommet hjem etter noen dager i Bodø, der mannen min skulle ha møter og jeg var med som nisse på lasset. Siste kvelden bestemte vi oss for å besøke den beste restauranten der, Svendgårds for å spise skreimølje og bestilte bord der. Da vi ankom synes jeg nok at velkomsten var veldig spesiell, det var håndhilsing og klemming og vi fikk også et glass i hånden før vi ble vist til bordet. Restauranten var også stappfull, noe som virket litt uvanlig på en vanlig mandagskveld. Men etter litt undring kom en svært koselig servitør og fortalte hva som skulle skje. De hadde besøk av The flying Culinary Circus som hadde laget en 7-rettters meny de skulle presentere. Jaja, det ble ikke skreimølje, men vi fikk en fantastisk matopplevelse i stedet. Det var slett ikke noe dårlig bytte.

Gruppen består av 4 chefer, Tor Jørgen Kramprud Arnesen, Mathias Spieler Bugge, Trond Svendgård og Hans Kristian Larsen. I 2005, etter flere år som chefer på ulike Michelinrestauranter i forskjellige land, tenkte hver av dem å starte sin egen restaurant. Men når de møttes forlot de denne idéen og begynte å arbeide med et konsept om å reise verden rundt, de reisende chefer. Og etter dette er det nettopp det de har gjort. De har laget mat for de største stjernene i verden, for statsoverhoder i inn- og utland, de har hatt TV-show både i USA, Asia og Sør-Afrika og mer til. Filosofien deres er “It’s not all about the food, it’s about the whole experience”.

Aperitiff: Champagne smaksatt med Xante (pærebrennevin) og finrevet ingefær. Helt nydelig.


Kvelden startet med at de fire kokkene introduserte seg selv og kveldens meny.

Starter 1: Kråkebolle 27 grader


 

Dette var litt av et sirkus. Kråkebollene, som ble servert i en suppe, kom på et fat som var satt på toppen av en champagnekjøler fylt med tørris. I utgangspunktet var maten varmet opp, men nå skulle den altså avkjøles til nøyaktig 27 grader. Kokkene løp rundt med termometer for å teste temperaturen, og først når den var slik den skulle være fikk vi klarsignal til å spise.


Dette smakte helt nydelig, masse deilige smaker.

 

Starter2: Ristet brød med vinterreker, bakt hvitløksaioli og lime


Godt, men mer “vanlig” på smak, slik man lager selv.

 

Starter 3: Singapore pepper-king-crab


Dette smakte helt nydelig og rart. Først smakte det godt og etterhvert kom det frem mange ulike smaker som på en måte “eksploderte” i munnen.

Vin: Groebe Riesling 2008

Hovedrett 1: Trøffel- og foie gras egg a’ la Francki Woo


Dette var veldig rart. Egget hadde stått på en seng av grovt salt i stekovnen i 25 minutter for å få riktig konsistens. Deretter var det tilsatt foie gras og trøfler. Synes det smakte litt for salt slik at det tok bort mye smak fra de andre ingrediensene.

Vin: St. Urbanhof Riesling 2007

Hovedrett 2: Black Cod a’ la Nobu


Helt nydelig, tror ikke jeg har smakt bedre torsk noen gang. Denne retten hadde de fått av en berømt kokk i Kuala Lumpur, Nobu. Det var en av hans signaturretter. Men her gjorde de også litt mer ut av det enn det som er vanlig når man serverer torsk. De serverte den i et vaffeljern!


Torsken var dekket med grovmalt, svart pepper og svidd kort i ovnen før servering. Servert med en soyabasert saus, wasabi og ingefær.

Vin: Monte di Ficia Soave 2005

Hovedrett 3: Vaktel med rosmarinepler, småløk og riesling-fløtesaus


Dette var også en nydelig smaksopplevelse. Sausen var basert på epler og kjøttet smeltet i munnen.

Vin: Cuvee Margot 2007

Hovedrett 4: Helstekt fylt pattegris med aprikos og pistasjenøtter. Sennepssjy med spinat, sopp og gresskar

Denne grisen kom fra en gård i Gudbrandsdalen. Den var utbenet og fylt med farse, ulike krydderurter, steinsopp, aprikos, nøtter og en del annet jeg ikke fikk med meg. Smakte nydelig den også.

Vin: Langhe Nebbioli 2007, Italia

Dessert: “Verdens ferskeste iskrembar” og David Toscakake

 


Dette var også et sirkus. De hadde satt opp en bar som var full av ulike ingredienser og laget isen for hånd ved å vispe over en beholder som inneholdt flytende nitrogen (- 196 grader). Vi kunne velge hvilken smakstilsetning vi ville ha, og det var ingen grense for smakstilsetninger. Mannen min tok f.eks. akevittis. Synd vi var så mette at vi ikke orket å prøve så mye.

Vin: Moscato d’Asti 2007

Og ellers

Ikke nok med at denne gjengen var supre til å lage mat, de var også utrolig hyggelige. Gikk rundt og snakket med gjestene og da jeg sa at jeg skrev matblogg fikk jeg komme inn på kjøkkenet og snakke nærmere med dem. Det synes jeg selvsagt var gøy.

Alle som har mulighet til å oppleve denne gjengen live må slå til. For oss var det virkelig en flott opplevelse, og får vi muligheten flere ganger vil vi garantert slå til da også.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snapshots av logoen og det øverste bildet av kokkene er hentet fra hjemmesiden deres

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *