I det siste har vi spist ganske mye norsk tradisjonsmat, og da dukker lysten på mer eksotiske matretter opp igjen. Denne gangen tar vi turen til Thailand og lager en curry med svinefilét. Oppskriften bygger på en oppskrift i Bent Stiansens kokebok Stiansen til hverdags, men som vanlig har jeg endret en del. Oppskriften, slik den er gjengitt nedenfor, er en del sterkere enn den opprinnelige oppskriften og hadde akkurat passe styrkegrad for min smak. Jeg har også kuttet ut hvitløk siden jeg ikke kan spise det pga noen medisiner jeg bruker.
Ingredienser 4 personer:
5-600 g renskåret svinefilét
3 ss solsikkeolje eller annen nøytral olje
4-500 g assorterte grønnsaker, sukkererter, squash, chili, løk, vårløk, gulrøtter og annet du måtte ha lyst på
3-4 ss rød cyrrypasta, eller mer eller mindre etter den styrkegraden du foretrekker
1 1/2 ss sukker
1 boks kokosmelk, ikke lightversjonen
1 dl kyllingfond, eller buljongterning
2 ss limesaft (saften av 1 lime)
1/2 glass tørkede kaffir lime-blader
3-4 ss fishsauce
2-3 ss oystersauce
3 ts maisenna og litt vann
1 neve frisk koriander
Fremgangsmåte:
Rens og kutt grønnsakene i strimler
Rør sammen sukker, kokosmelk, kyllingkraft, limesaft, fishsauce og oystersauce i en bolle
Skjær kjøttet i strimler eller biter
Fres kjøttet i oljen i 2-3 minutter, avhengig av hvor store bitene er. Stek litt om gangen og vær nøye på at kjøttet ikke steker for lenge. Ta tiden!
Ta kjøttet ut av pannen og legg det til side
Fres grønnsakene i varm panne i ca 3 minutter, viktig at de ikke stekes for lenge og blir bløte, ta tiden!
Ta grønnsakene ut av pannen og sett til side
Fres rød currypasta i pannen og tilsett blandingen fra bollen
Kok opp og la det surre noen minutter
Tilsett tørkede limeblader som du knuser i hånden
Smak til om den trenger mer av et eller annet
Jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann, og la det koke opp og surre et par minutter
Tilsett kjøtt og grønnsaker og la det koke opp
Tilsett hakket, frisk koriander
Serveres med ris (jeg bruker linser)
Denne retten er rett og slett knallgod!
Svinekjøttet kan gjerne erstattes med kylling eller reker