Herlige Paris

DSC01866

Paris har blitt min favoritt blant europeiske storbyer, den har det meste, akkurat som for eksempel New York. At servicenivå og språkkunnskaper ikke er helt på topp på enkelte restauranter får man bare bære over med. I høstferien tilbrakte jeg 4 dager i Paris sammen med min datter på vår årlige mor- og datter-tur.

Når man skal bo i Paris noen dager er det viktig at man bor i “det riktige” området synes jeg. For meg er det i 6. arrondissement på venstre bredd i Saint Germain des Pres. Husk at Saint Germain er et stort område så pass på at det er des Pres-området du velger ellers kan du havne ganske langt fra restauranter, attraksjoner og shoppingmuligheter.

Bor du i Germain des Pres bor du i gangavstand fra for eksempel Louvre, Notre Dame, Rodinmuseet og andre kjente steder. Restauranter og hoteller ligger tett i tett og det er her du finner alle de kjente cafeene som alle de store kunstnerne besøkte i sin tid. Området bugner også av shoppingmuligheter av det mer fasjonable slaget.

DSC01844

Denne gangen bodde vi “midt i smørøyet” rett over gaten for den berømte kirken Saint Sulpice som blant annet er kjent fra romanen og filmen Da Vinci-koden. Denne kirken er nest størst i Paris og har et av verdens beste og fineste orgler.

DSC01988

DSC01987

Når man skal til Paris noen dager anbefaler jeg på det sterkeste å bestille bord på noen av de restaurantene man har lyst til å spise på. Personlig sjekker jeg alltid Michelinguiden og Tripadvisor og evt blogger. Denne gangen valgte vi også å bestille på noen av restautantene som Eyvind Hellstrøm anbefaler i denne artikkelen.

Noe av det koseligste jeg vet er å spise en typisk fransk frokost på en utecafé når været tillater det, jeg tar derfor aldri frokost på hotellet. En av dagene valgte vi å spise på Café de Flore, en virkelig gammel og tradisjonsrik café.

DSC01867

En ting som er sikkert er at denne caféen lever godt på sin berømmelse. Jeg har aldri opplevd en tregere service, og heller ikke en dyrere frokost. Vi satt og ventet i over 1 time på maten og regningen var på ca 75 euro for 2 personer.

Vi spiste bedre og mye billigere frokost andre steder, men caféene var selvsagt ikke like berømte. Nedenfor en deilig quiche lorraine.

DSC01941

Hvis man har lyst til å spise på en skikkelig stjernerestaurant, men synes det er litt for dyrt, så vil jeg anbefale å prøve det til lunch i stedet. Mange luksusrestauranter tilbyr ganske rimelig lunch.

Denne gangen spiste vi på flere kjente restauranter, noen bra og noen mindre bra. Hvis du er glad i fisk og skalldyr anbefaler jeg på det sterkeste Restaurant La Coupole . De har mengder av forskjellige skalldyroppsatser og egen østersmeny. For østers- og skalldyrelskere som oss var det jo selve himmelen å komme hit. Bord må bestilles i god tid da restauranten er veldig populær både blant franskmenn og turister. Dette er også en av de kjente bistroene hvor alle de berømte vanket i sin tid, blant annet Picasso og Edith Piaf.

DSC01850

DSC01856

DSC01860

La Coupole er ikke blant de billigste restaurantene i Paris, men heller ikke av de aller dyreste. Servicen er så som så, det samme er språkkunnskapene, men jeg liker meg her. Livlig og fin stemning, nydelige skalldyr.

En kveld spiste vi også på restaurant Benoit, eller Alain Ducasse – Benoit som er det fulle navnet. Denne restauranten har 1 stjerne i Guide Michelin, uvisst av hvilken grunn. Kanskje fordi den bærer navnet til kjendiskokken Alain Ducasse. Jeg fant ikke noe annet som skulle tilsi at stjernen var fortjent. Ikke var det god service og ikke smakte maten særlig godt heller og det meste var overpriset.

En av mine retter var en hummersuppe som smakte greit, men ikke var verdt prisen på 30 euro!

DSC01939

Som på andre stjernerestauranter hadde også Benoit en sommelier, men jeg vet i grunnen ikke hvor de hadde plukket opp ham. Vi ba om råd når det gjaldt en tørr hvitvin som kunne passe til maten, men noe råd fikk vi i grunnen ikke. Jeg hadde presisert at vinen måtte være tørr. Da han omsider åpnet den viste det seg å være en søt dessertvin! Dette begynte nesten å bli en parodi. Langt om lenge fikk vi byttet vinen, men da var vi nesten ferdige med maten så vi valgte derfor bare et glass i stedet. Første vin smakte som en blanding av mugg og kork, men den andre smakte greit. Mitt råd er selvsagt at ingen bør besøke denne restauranten, og jeg håper den mister stjernen sin neste gang.

Favoritten til Hellstrøm er Le Comptoir som ligger midt i hjertet av Saint Germain des Pres. Her spiste vi både lunch og middag. Denne restauranten tilhører hotell Relais, som så ut til å være et koselig, lite hotell. 3 metrostasjoner ligger i umiddelbar nærhet; Odeon, Saint Germain des Pres og en jeg ikke husker navnet på.

DSC01839

Lunchen vi spiste var ikke noe spesielt,  en helt ordinær lunch lik mange andre. Desserten var imidlertid fantastisk, creme brulé tilsatt kaffe. Nam!

Vi hadde lest at det var om kvelden man skulle besøke Le Comptoir. Da kom det hvite duker på bordene og chefen tilbød en fantastisk meny til 55 Euro per person. Jeg kontaktet restauranten for en reservasjon til søndag kveld, men fikk til svar at det kun var i ukedagene de tok imot bordbestillinger. Vi fikk også beskjed om å møte tidlig, så vi var på plass allerede rundt kl 1900, og da var det allerede kø utenfor. Det gikk imidlertid fort fremover så vi fikk raskt et bord, og mens vi satt der kunne vi se at køen ble lenger og lenger.

På restauranten var det imidlertid ingen hvite duker og heller ingen meny til 55 Euro. Vi fant ut at bordbestilling og menykonseptet kun gjelder i ukedagene og ikke i helgene. Merk dere det hvis dere vil prøve Hellstrøms favorittbistro.

Vi spiste selvsagt på mange andre restauranter også, og noen rakk vi ikke og får ha dem til gode til neste gang.

DSC01916

DSC01963

DSC01984

DSC01985

Jeg vil imidlertid anbefale :

Les Bouquinistes (Guy Savoy)

Denne restauranten har 1 stjerne i Guide Michelin og her hadde jeg reservert bord for lunch mandag formiddag, men måtte avbestille. Den ligger nydelig til ved kanten av Seinen rett overfor Notre Dame. Neste gang skal jeg ikke avbestille.

Jeg viser ellers til et annet innlegg om Paris der jeg skriver om to andre restauranter

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Herlige Paris”

  1. Takk, det samme. Du var jo med å gjorde turen så fin og passet på at jeg ikke gikk meg bort ;-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *