Albóndigas (spanske kjøttboller)


For noen år siden bodde jeg i Andalucia i Spania, midt i det området som kalles tapas- og sherryområdet.  Da fikk jeg virkelig smaken på den spanske tapasen. Jeg tilbringer flere uker hvert år i dette området, og da er det  fortsatt tapas som gjelder. Og selvsagt har jeg lagt min elsk på noen spesielle, deriblant albóndigas. Dette er typiske spanske kjøttboller. Jeg starter alltid med albóndigas når jeg går på tapasbar, og mener at gode albóndigas borger for kvalitet på den øvrige tapasen også. Er ikke disse gode så kjøper jeg ikke noe mer, da går jeg til et annet sted og prøver.

Noen ganger lager jeg albóndigas hjemme også, men det er ikke så ofte. Det tar litt tid å lage dem ordentlig, men man kan selvsagt også jukse og bruke ferdigkjøpte kjøttboller. Men det anbefales ikke.

Ingredienser albóndigas:

250 g malt kalvekjøtt

250 g malt svinekjøtt

Du kan bruke ferdigmalt karbonadedeig også

1 egg

1 ss tørr sherry

1 skive loff

3-4 fedd hvitløk

finhakket persille

Krydder etter smak

Fremgangsmåte:

Pisk egget i en bolle og tilsett sherry, hvitløk, persille, smuldret loff og kjøtt.

Bland alt godt til en jevn farse

Form kjøttboller på størrelse med en valnøtt

Bollene rulles i hvetemel før de friteres i varm olje i en dyp panne eller frityrkoker.

Men man kan steke dem på vanlig måte også

Legg dem til side mens sausen lages.

Ingredienser til sausen:


1 løk

1/2 hvitløk

1 chili uten frø

 

1 tomatboks

litt tomatpuré

1 hønsebuljongterning

1 ts spisskummen

1 ts sukker

1 ss sherryeddik

Hakkede urter

Krydder etter smak

Fremgangsmåte:

Surr løk,  hvitløk og chili i pannen, det skal ikke bli brunt

Tilsett tomatboksen og litt tomatpuré

Smuldre i buljongterningen og de øvrige ingrediensene

La dette putre på platen i minst 1/2 time, helst lenger

Legg albóndigasen opp i sausen

Man kan servere dette som tapas slik de gjør i Spania, med en baguettskive ved siden av


eller som en middagsrett med for eksempel pasta ved siden av. For at det skal være helt riktig drysses spansk manchegoost over, men det går like bra med parmesan.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “Albóndigas (spanske kjøttboller)”

Leave a Reply to Arne Matglad Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *