I går fikk jeg vanvittig lyst på blåskjell så jeg kjøpte et nett sammen med en del andre skalldyr og bestemte meg for å koke kraft på skallet. Jeg hadde skall av blåskjell, kongekrabbe, reker og kreps.
Så i dag skulle jeg da lage suppe på denne kraften.
Kraften ble til på denne måten:
Dag 1:
1 løk
5 fedd hvitløk
1/2 rød chili
1 neve frisk koriander
Surr i olje til det er blankt
Tilsett 1 boks med Jacobs fiskekraft + litt vann eller vann og fiskebuljongterning , ca 3 dl
Tilsett tilsvarende mengde hvitvin
kok opp
Tilsett blåskjellene som du har vasket og skrubbet
La det syde til skallene har åpnet seg, tar bare noen minutter
Spis blåskjellene og evt de andre skalldyrene du måtte ha
Senere dag 1:
Ha skallene av skalldyrene i en stor kjele og surr det i olje og smør en stund
Tilsett kraften du har kokt blåskjellene i og la det koke i ca 30 minutter
Ta ut skjellene og la kraften koke inn i ca 1-2 timer (den skal bli redusert til ca halvparten)
Sil kraften og la den stå til neste dag
Dag 2:
Ha kraften i en kjele og tilsett en boks kremfløte (liten)
Kok opp
Tilsett safran for å få en gul, fin farge (Har du ikke safran kan du bruke gurkemeie)
Skum opp med en stavmikser
Nå kan du tilsette det du måtte ønske av grønnsaker og fisk, men hold av noe som du surrer i pannen og skal “pynte” suppen med.
Jeg tilsatte torsk, reker, kongekrabbe, blåskjell, purre, gulrøtter og fennikel, men skalldyrene tilsettes helt til slutt
Først når fisk og grønnsaker er ferdig tilsetter du reker og evt andre skalldyr
Anrett suppen ved at du legger grønnsaker og fisk i en suppetallerken
Hell deretter suppen forsiktig rundt