Jeg er glad i å bake gjærbakst så fryseren inneholder alltid diverse brød, rundstykker etc. «Problemet» er imidlertid at jeg nesten ikke spiser brød, så det er Jørn (mannen min) som må sørge for at det blir spist opp.
Nå har jeg nettopp bakt en ny «ladning» med både loff og grovbrød så da har vi nok av det en stund i alle fall.
Oppskriften jeg legger ut her er en variasjon av andre grovbrød jeg har bakt, men jeg har endret litt på en gammel oppskrift. Jeg synes dette brødet ble både saftig og smakfullt.
Ingredienser:
9 dl lunkent vann
25 g gjær (1/2 pakke)
1 ss havsalt
1 ts sukker
1,5 dl havregryn
2 ss chiafrø
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
8 dl grovbakst
12 dl hvetemel
ca 100 gram valnøtter
50 gram Soft Flora (romtemperert)
Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og valnøtter i eltebollen
Elt deigen i ca 10 minutter
Tilsett smøret i terninger og elt i ca 10 minutter
Tilsett valnøttene (IKKE hakk dem)
Elt dette sammen på høy hastigheten i ca 2-3 minutter
Hev deigen i 1 time og 30 minutter
Bak ut deigen og del den i to like deler og legg i 2 brødformer på 1,5 liter
Hev deigen i ca 50 minutter
Pensle deigen med vann og snitt toppen av brødene
Sett brødene på nederste rille i forvarmet ovn (220 grader)
Stek dem i ca 45 minutter
Avkjøles på rist