Jeg baker nok oftere enn folk flest, og det gjør jeg rett og slett fordi jeg liker så godt å jobbe med gjærbakst. Men når man baker så ofte må jeg selvsagt variere på oppskriftene, og denne gangen får dere oppskrift på enkle rundstykker tilsatt solsikkefrø. De er saftige og veldig gode. Abefales virkelig. Det er ingenting i veien for å bytte ut solsikkefrøene med gresskarkjerner eller noe annet, bare bruk fantasien.
Det er 2»nye» ingredienser jeg har tilført bakingen min det siste året, det ene er bakemjølk fra Rørosmeieriet og det andre er fullkornhvetemel. Disse to ingrediensene bruker jeg i nesten alt jeg baker, det er faktisk både sunnere og bedre synes jeg.
Denne oppskriften gir 24 rundstykker
Ingredienser:
- 500 gram fullkornhvetemel
- 450 gram siktet hvetemel
- 100 gram solsikkekjerner (hold av noen til å drysse over før steking)
- 1 ts salt
- 2 ss honning
- 1/2 pose tørrgjær
- 6 dl bakemjølk
- 1 dl vann
- 5 ss raps- og olivenolje
- 1 egg til pensling
Fremgangsmåte:
- Tilsett alle de tørre ingrediensene i bakebollen (husk gjæren)
- Tilsett melk, vann, honning og ca halvparten av oljen
- Elt deigen i ca 10 minutter på middels hastighet
- Tilsett resten av oljen og elt videre i ytterligere 10 minutter
- Nå skal du ha fått en smidig og bra deig, men om deigen enten er for hard eller for bløt tilsetter du bare litt mer mel eller vann/ melk
- Dryss litt mel over deigen, legg over plast og la den heve 1 time og 45 minutter (til ca dobbel størrelse)
- Ha deigen ut på bakematten og elt den lett
- Del deigen i to like deler
- Rull hver del ut til 2 «pølser”
- Del hver «pølse» i 12 like store deler, form de til rundstykker og legg over på bakepapirkledt plate
- Legg et klede over rundstykkene og la de heve i ca 45 minutter
- Sett ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme
- Pensle rundstykkene med sammenpisket egg før du setter de i ovnen og dryss gjerne over noen solsikkefrø
- La rundstykkene steke 16-17 minutter eller til de har fått fin farge