Når man har en svensk svigersønn får man både høre om og smake på svenske matretter. Det er faktisk en del forskjeller mellom Norge og Sverige når det gjelder mattradisjoner, mye mer enn man egentlig tenker over.
Tenk bare på julen, svenskene har sitt sildebord og sin juleskinke mens vi har pinnekjøtt og ribbe. De har også prinskorv, Janssons Frestelse og mye annet som de spiser på julaften og ellers i julen, de har altså ikke julemiddag på kvelden slik vi har. Svigersønnen vår har fått lære seg de norske tradisjonene, men han blander inn en del svenske elementer, spesielt massevis av ulike silderetter.
Svenskene har semlor og vi har fastlavensboller, vi har kanelboller, de foretrekker kardemommeboller.
De spiser Surstrømming og vi har Rakørret, de har større tradisjoner rundt kreps med sin Kräftskiva. Skalldyrene spiser de forøvrig med ost ved siden av. Og alle har vel hørt om Smörgåstårta og spist svenske köttbullar.
Og sist, men ikke minst, har de Biff Rydberg som er en av mine favoritter. Oppskriften på denne retten finner du på bloggen Biff Rydberg
Jeg skal ikke skrive mer om dette, men jeg blir stadig overrasket når jeg ser og opplever disse forskjellene. Det er ganske interessant og morsomt synes jeg.
Patrik lager ofte Wallenbergare, og jeg fant ut at det ville jammen jeg prøve også. Det var enkelt og det var virkelig helt nydelig. Du trenger bare å få tak i malt kalvekjøtt/ kjøttdeig av kalv og så kan du sette gang. Det er en rett det går kjapt å lage.
Wallenbergare skal serveres med potetmos, erter og tyttebærsyltetøy, det er absolutt ikke tillatt å fravike dette flg Patrik.
Oppskriften er beregnet til 4 personer:
- Ca 500 gram kjøttdeig av kalv eller malt kalvekjøtt
- 1/2 ts kvernet pepper
- 1 ts salt
- 4 eggeplommer
- 2 dl kremfløte
- 3 dl griljermel eller Panko (jeg foretrekker Panko, men det er visst ikke lov flg svensken)
- 2-3 ss smør til steking
Tilberedning:
- Alle ingrediensene må være kalde før du starter
- Rør salt inn i kjøttdeigen til den blir klebrig
- Tilsett pepper, eggeplommer og fløte
- Rør godt sammen til du har en jevn og bløt farse
- Sett farsen i kjøleskapet i 15 minutter ca
- Dryss griljeringsmel/ panko på en tallerken
- Del farsen i 8 deler og form til litt ovale kaker
- Vend dem i griljermel/ panko så kakene blir dekket rundt det hele
- Legg dem på bakepapir etterhvert som de blir ferdige
- Ha olje og smør i pannen
- Når det slutter å bruse legger du i kakene
- Brun dem på alle sider så de får en fin brunfarge (ganske lyse)
- Legg dem i en ildfast form og hold dem varme i stekovnen til de skal spises
Potetmos:
- Kok poteter møre og damp dem helt tørre
- Mos dem med en gaffel eller «potetmoser», ikke bruk stavmikser
- Spe med melk til det er passe konsistens og rør inn 1 ss smør
- Smak til med salt og pepper og evt litt muskat
Server wallenbergarene med potetmos, kokte grønne erter og tyttebærsyltetøy 🙂
Bon Apetit