Biff Rydberg er en slags luksusutgave av Pytt i Panne. Navnet stammer fra hotell Rydberg som lå på Gustav Adolfs Torg i Stockholm fra 1857 til 1914.
Hotell Rydberg var et av byens mest kjente og fasjonable hotell og ble jevnlig besøkt av bl.a. Albert Engstrøm, Hjalmar Søderberg og Evert Taube. Taube synger til og med om hotellet i Balladen om Olof Thunman.
En solglödsmättad, dunstig julidag
vi möttes första gången, minns jag nu,
på gamla Rydberg, sjutton år var jag
och vännen Olof Thunman tjugosju.
Biff Rydberg er fortsatt en kjent og kjær rett i Sverige og det finnes en rekke ulike oppskrifter. Noen er enkel hverdagsmat mens andre er mer selskapsmat. Når jeg skulle lage denne retten valgte jeg å lage en av de «finere» utgavene og benyttet ytrefilét og brukte mer tid på tilbehøret..
Jeg hadde ikke noen forventninger til retten, fikk bare lyst til å prøve den. Stor var overraskelsen da det viste seg at dette var skikkelig snadder. Det smakte så godt at vi nesten forspiste oss, skummelt med sånn mat.
Ingredienser:
Ca 500 gram ytrefilét av okse (du kan velge annet kjøtt)
1 ts salt
1/2 ts svart pepper
Smør og olje til steking av kjøttet
1 ss soyasaus
2 gule løk i skiver
1 ts strøsukker
Gode poteter, antall bestemmer du selv
Olje til fritering av potetene
Eggeplommer (1 plomme per person)
Ingredienser sennepskrem
3 ss strøsukker
1 ss dijonsennep
2 ss revet fersk pepperrot
2 ss Colmans sennepspulver
1 ts salt
1 ts svart pepper
2 1/2 dl kremfløte
Sennepskremen:
Visp kremfløten stiv
Tilsett de øvrige ingrediensene og visp litt mer
Smak til med salt og pepper
Løken:
Skrell løk og skjær den i skiver
Surr den på middels varme i smør ca 30 minutter
Smak til med salt, pepper, sukker og soya
Potetene:
Del potetene i terninger
Frityrstek dem i nøytral olje i en frityrkoker eller en kjele til de har fått en pen, gylden farge og er sprø utenpå og myke inni
Salte
Kjøttet:
Del kjøttet i litt store biter og la det ligge på benken ca 20 minutter
Salte og pepre kjøttet
Varm opp smør og olje
Stek kjøttet raskt ved høy varme
Servering:
Legg opp kjøtt, løk, poteter og sennepskrem på tallerkenen
Ha eggeplommen i et glass og plassér glasset på tallerkenen eller ved siden av