På bloggen har jeg fra før 9 ulike oppskrifter på tomatsuppe, du finner dem her:
Det er vel derfor ingen overraskelse at jeg er spesielt glad i akkurat denne suppen 🙂
Som regel bruker jeg Mutti tomatbokser når jeg lager suppe, men noen ganger bruker jeg også friske tomater. Tidligere har jeg bare delt opp tomatene og hatt i suppekjelen og kjørt med stavmikser før servering, men denne gangen bakte jeg tomatene i ovnen før jeg tok dem i kjelen. Å bake tomatene i ovnen først er et tips jeg fant hos Gladkokken.
Det er altså en enorm forskjell i smaken, mye mer enn jeg hadde forventet. Det tar lenger tid siden jeg bakte tomatene i 1 time og 20 minutter, men det er ikke mere jobb. Tomatene baker seg selv i ovnen mens du kan lage resten av suppen eller gjøre noe helt annet.
Du bestemmer selv om du vil servere suppen som den er eller tilsette kjøttboller, kylling el.l. før servering. Selv serverte jeg den med et posjert egg og litt kyllingpølser som dere ser på bildet over. Det er også godt å drysse over litt urter og ringle over god olivenolje.
Oppskriften er beregnet til 4 personer
Ingredienser:
- 15-20 klasetomater eller andre gode tomater (ikke cherrytomater), delt i 2
- 2 ss tomatpuré
- 2 mellomstore gulrøtter i små terninger
- 1 rødløk, hakket
- 1/2 purre, hakket
- 2 stilker stangselleri, hakket
- 3-4 fedd hvitløk, hakket
- 8 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft (fond)
- 2 ss balsamicoeddik (god)
- 1 ss sukker
- Gjerne urter hvis du har
- Salt og pepper
- 1/2 ss Piment d’Esplette eller chilipaste
- Garnityr
Fremgangsmåte:
- Start med å skjære tomatene i to og legg dem over på et stekebrett med bakepapir
- Ringle over god olivenolje
- Krydre med salt, pepper, sukker og balsamico
- La dette stå i ovnen på 180 grader i ca 1 time og 20 min (Du ser når tomatene er ferdige)
- Mens tomatene står i ovnen lager du resten av suppen
- Finn fram en gryte og tilsett olje og 1 ss smør
- Del grønnsakene som beskrevet over og ha dem i gryten
- Bak dem 5-6 minutter
- Tilsett tomatpuré og bland inn i grønnsakene og stek i noe minutter (viktig – tomatpuréen blir mye bedre når du steker den)
- Hell i kraften og la dette koke ca 15 minutter til grønnsakene har blitt myke
- Tilsett de bakte tomatene
- La dette småkoke ca 10 minutter
- Bruk stavmikseren og kjør det hele sammen til det blir glatt og jevnt
- Om suppen blir for tykk kan du bare tilsette mer væske
- Smak suppen til med salt, pepper og annet krydder
- Servér suppen med det garnityret du ønsker (se forslag over) eller dropp det
- Focaccia eller annet brød smaker godt ved siden av
Bon Apetit