Det er ikke så ofte jeg baker horn og når jeg gjør det er det som oftest fylte horn. Men innimellom er det greit å bake «vanlige» horn også. Og når man er veldig glad i å bake gjærbakst fyller det seg raskt opp i fryseren. Da er det greit å fylle opp med noe annet enn brød, rundstykker og kardemommeboller også.
Denne deigen er den jeg som regel bruker når jeg baker finbakst. Det er selvsagt helt greit å bake grove horn også, men denne gangen er det de fine og ikke fullt så sunne horn som gjelder, og da er det favorittdeigen jeg bruker.
Ingredienser:
- Ca 1 kg hvetemel
- 3 ts sukker
- 25 gram gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
- 5 dl bakemjølk (du kan bruke vanlig melk også hvis du ikke finner bakemjølk, men smaken blir litt forskjellig siden bakemjølk er litt syrnet)
- 1 dl vann
- 1 egg + 1 egg til pensling
- 1 ts salt
- 50 gram usaltet smør (mykt, ikke kjøleskapkaldt)
Fremgangsmåte:
- Ha melet i bakebollen sammen med salt og sukker
- Varm væsken til fingervarmt og rør ut gjæren i litt av væsken
- Ha væsken i bakebollen
- Tilsett egget
- Kjør deigen ved lav hastighet til deigen er blandet
- Øk hastigheten noe og kjør deigen i ca 10 minutter
- Tilsett smøret litt etter litt i terninger.
- Kjør deigen til alt smøret er eltet godt inn i deigen etter ca 10-12 minutter (total eltetid er altså ca 20 minutter)
- Ha plast over bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time og 20 minutter (men det kan variere)
- Ha deigen ut på benken og del den i to like deler
- Kjevle en og en deig ut til en sirkel
- Del sirkelen i 8 deler (fint å bruke en pizzakniv
- Rull hver trekant fra den bredeste delen til den tynne og form til horn
- Legg over på bakepapirkledt stekebrett og la hornene heve under klede i ca 30 minutter (legg 8 horn på hvert brett)
- Pensle hornene med sammenpisket egg og strø over sesamfrø eller valmuefrø (eller dropp det)
- Stekes midt i ovnen ved 225 grader over- og undervarme i ca 20 minutter til hornene har pen farge
- Avkjøles på rist
Fine å fryse