Hvis du ikke har smakt Porchetta så har du gått glipp av noe og bør absolutt gjøre noe med det. Det er ikke så vanskelig, men det tar jo litt tid. Mannen min, Jørn, skal ha æren for denne nydelige Porchettaen, han trår virkelig til når det er snakk om denne typen mat. Han lager pølser, steker ribbe etc, og leverer alltid topp resultat!
Jeg har spist porchetta tidligere, men bare i Italia. Da har jeg fått den servert med ciabatta til lunch og ikke som middag.
Jeg lette på nettet og der fant jeg en del oppskrifter, men jeg valgte å bruke litt fra hver oppskrift i stedet for en tro kopi.
Porchetta er den italienske versjonen av ribbe, og de spiser den året rundt. Tynnribben benes ut og fylles med diverse urter og krydder, rulles sammen og stekes til svoren er sprø.
Vi valgte å kjøpe en tynnribbe hvor svoren ikke var rutet, vi ville heller stripe den selv.
De fleste ruller ribben fra kortsiden, da blir det veldig store skiver. Vi rullet fra langsiden, men det er en smaks sak hva man gjør.
Fremgangsmåte:
Start med å fjerne alle bein fra ribben
Brett deretter ut kjøttet så det blir dobbelt så stort
Nå kan du rute eller stripe svoren
Legg stykket med svoren ned og dryss på rikelig med salt og pepper
Oppskrift på fyllet:
Ribben veide ca 2,5 kg med bein
- Bruk gjerne fantasien, men vi brukte dette:
- 1 potte eller pakke med bladpersille, hakket
- 5 hele kinahvitløk eller 10 hvitløkfedd, finhakket
- 1 neve hakket frisk estragon eller krydder
- 1 neve frisk rosmarin
- Noen timianblader eller timiankrydder
- 2 sjalottløk, hakket (middels størrelse)
- 1/2 potte salvie, hakket
- 3-4 ts fennikelfrø (ta gjerne mer hvis du er glad i fennikelsmaken)
- Finrevet skall av 1 appelsin (husk å skrubbe appelsinen)
- Finrevet skall av 1 sitron (husk å skrubbe sitronen)
- Gni dette godt inn i kjøttet
Rull hele ribben stramt sammen og bind sammen med bomullstråd
Svoren skal være det ytterste laget
Sett ovnen på 130 grader varmluft
Kle en langpanne med aluminiumsfolie og stikk inn steketermometer.
Temperaturen stilles på ca 70 grader
Steketiden er ca 1,5 timer
Sett opp temperaturen til 230 grader de siste minuttene slik at svoren blir sprø. Du kan også bruke grillfunksjonen
Følg med så den ikke blir brent
Ta ut rullen og la den hvile ca 30 minutter før du skjærer den i skiver
Porchettaen kan du servere med det du liker best av poteter og grønnsaker. Vi hadde råstekte poteter og aspargesbønner.
Du kan også servere det med tradisjonelt norsk juletilbehør som kokte poteter og rødkål
Du kan nyte restene som pålegg neste dag.
Neste juleaften vil det stå porchetta på middagsbordet hos oss på juleaften.
Dette smågodt ut og kanskje ikke alt for vanskelig?
Skrivefeil – så godt ut….