Koking av kjøttkraft

Fullsizeoutput 5a9b

Det er ikke så ofte jeg lager kjøttkraft i motsetning til skalldyrkraft som jeg lager mange ganger i året. Når jeg sier at  det er jeg som lager så er det ikke helt riktig, det er Jørn som er kaft-sjef og står bak alle kraftene her i huset

Nå er jo høsten her og det er sesong for masse deilig mat, for eksempel lapskaus, kjøttsuppe og mye annet. Rotgrønnsakene er også helt på topp nå, og da MÅ man bare koke kraft. Om man leter på nettet så finner man like mange ulike oppskrifter som det er dager i et år. Derfor legger jeg ut oppskriften vi har brukt denne gangen, det er vår egen.

Det som kjennetegner alle kraftoppskrifter er at det tar lang tid å lage, det meste jeg har sett er 4 døgn. Vi lot vår kraft trekke i ca 20 timer, da var den redusert fra ca 10 liter til 2 liter. Da ble det selvsagt skikkelig smak på kraften også.

Det krever mye salt, det sies at vannet skal være like salt som Middelhavet.

Det er forresten ikke helt riktig å si at man koker kraft, det skal nemlig ikke koke, bare trekke. 

Jeg kjøpte inn rotgrønnsaker og kraftben og nedenfor ser du hva vi brukte:

  • 3-4 kg kraftben (disse kjøper du hos Slakteren ellers tror jeg du finner frosne i matbutikkene)
  • Ca 10 liter vann
  • 5 gulrøtter
  • 3-4 løk
  • 2 sellerirøtter
  • 2 stangselleri
  • 2-3 persillerøtter
  • 1 purre
  • 3 laurbærblad
  • 20 hele pepperkorn
  • 2-3 ss salt 

Fremgangsmåte:

Fullsizeoutput 5a9a

  • Del opp grønnsakene i store biter. Det er ikke viktig hvordan bitene er, de skal bare sette smak og kastes når kraften er ferdig)
  • Varm opp grønnsakene
  • Når det begynner å koke tilsetter du kraftbeina. Kraften vil da bli litt nedkjølt, spesielt hvis beina er frosne
  • Varm opp igjen
  • Når kraften er så varm at det begynner å boble skrur du ned platen til laveste temperatur
  • I begynnelsen vil kraften skumme litt så da må du fjerne skummet for å få en klar kraft
  • Ha lokk på kjelen hele tiden ellers vil mye av væsken fordampe
  • Det er på slutten du reduserer kraften uten lokk på høy varme
  • Du kan også holde kraften varm ved å sette den i stekeovnen på 60 grader
  • Når kraften har trukket lenge nok fjerner du bein og grønnsaker (vi gjorde dette etter ca 16-17 timer)
  • Sett kjelen tilbake på platen og sett temperaturen på max
  • La kraften koke opp og la den fortsette å koke til den er redusert og har fått farge (vi lot den koke ved høy temperatur i 4-5 timer)
  • Kraften var da redusert fra ca 10 liter til ca 2
  • Nå er det viktig å kjøle ned kraften så raskt som mulig
  • Sett den gjerne i vannbad med isterninger eller på et annet kaldt sted
  • Fyll over i egnede beholdere og sett i fryseren

LYKKE TIL

Fullsizeoutput 5a9c

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.