Patriks födelsedagstårta med noen gode tips

Fullsizeoutput 5a6d

I forbindelse med min svigersønn Patriks bursdag  for en stund siden måtte jeg selvsagt servere en skikkelig födelsedagstårta. Denne oppskriften gir et helt perfekt sukkerbrød og blir aldri mislykket. Har laget det flere ganger og alltid med godt resultat. Det kan jeg takke Fru Timian for, det er hennes oppskrift på sukkerbrød jeg bruker. 

Jeg setter oppskriften på min egen blogg også for å ha den lettere tilgjengelig.

Hun har også en oversikt som viser mengde av ingredienser tilpasset ulike størrelser på formen. Jeg gjengir den nedenfor.

 

 Mengde tilpasset størrelsen på formen:


Form på 22 cm:

4 egg

160 gram sukker

160 gram mel

1 ts bakepulver


Form på 24 cm:

5 egg

200 gram sukker

200 gram mel

1 1/2 ts bakepulver

 

 

Form på 26 cm:

6 egg

240 gram sukker

240 gram mel

1 1/2 ts bakepulver

 

Form på 28 cm:

7egg

280 gram sukker

280 gram mel

2 ts bakepulver

                                 

Når det gjelder fyll i kaken og pynting kan du jo velge fritt. Jeg brukte jordbær som hovedingrediens i fyllet, men tilføyde bringebær og physalis når jeg skulle pynte den.

Kaken på bildet og i oppskriften nedenfor er laget i en form på 26 cm

 

 

OPPSKRIFT PÅ SUKKERBRØDET:

  • 6 egg, romtemperert
  • 240 gram sukker
  • 240 gram hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver
Fullsizeoutput 5a7e
 
 
 

FREMGANGSMÅTE:

  • Legg bakepapir i bunnen av formen og smør sidene med formfett
  • Visp egg og sukker i minst 10-12 minutter (ikke visp for lenge og heller ikke for lite)
  • Bland hvetemel og bakepulver
  • Sikt melet forsiktig inn i eggedosisen
  • Bruk en slikkepott for å vende melet inn
  • Sett ovnen på 170 grader varmluft
  • Stek kaken på nederste rille i ca 45 minutter
  • Ikke åpne ovnsdøren under stekeprosessen, da kan kaken falle sammen
  • Etter 45 minutter sjekker du om kaken er stekt ved å stikke en bakeepinne eller lignende inn i kaken
  • Er pinnen ren når du tar den ut er kaken ferdig
  • Legg bakepapir på en rist og hvelv kaken oppå for avkjøling
  • La formen være på til kaken er helt avkjølt for å unngå at den synker sammen på midten
 

FYLL og pynt:

Du trenger:

  • 5 dl kremfløte
  • 2 ts sukker
  • 1 1/2 dl eplejuice/appelsinjuice/ melk eller hva du vil (dette skal du dynke kaken med)
  • 5-6 ss syltetøy etter ønske
  • 1 kurv jordbær
  • 1 kurv bringebær
  • Physalis

FREMGANGSMÅTE:

  • Når kaken er helt avkjølt kan man fortsette «jobben”
  • Visp kremfløte og sukker til myk krem
  • Del kaken  3 deler 
  • Legg de to øverste lagene på et bakepapir el.l.
  • Legg den nederste delen på et kakefat og dynk med 1/3 av juicen/melken
  • Smør over et lag syltetøy
  • Fordel i overkant av 1/3 av kremen over og deretter jordbær (del hvert jordbær i 4)
  • Legg over det midterste laget og gjenta prosedyren med juice, syltetøy, krem og jordbær
  • Pass på at det øverste laget ligger med stekeskorpen ned og dynk med resten av juicen
  • Legg det umiddelbart oppå kaken
  • Smør nå hele kaken inn med krem 
  • Dekorer med friske bær, men gjør det du synest er finest. Jeg er på ingen måte noen ekspert på kakepynting


Fullsizeoutput 5a6b
 
Bursdagsbarnet var fornøyd med kaken
 
 
Fullsizeoutput 5a8b
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *