Denne forretten er skikkelig nostalgisk. I «gamle dager» laget jeg som regel laksemousse når vi hadde selskap. Det er lettvint og smaker kjempegodt, den er også lett å tilpasse til antall gjester. Oppskriften rekker til 12-14 personer, så hvis du skal lage til færre må du halvere den.
Det beste er å lage moussen dagen før den skal serveres, men om du velger å lage den samme dag trenger den minst 4 timer i kjøleskapet før den har stivnet
Du kan velge hvordan du vil servere den, du kan for eksempel ha moussen i posjonsglass, men jeg synes dette egner seg best om du skal servere til 4-6 personer. Jeg valgte å ha moussen i 2 mindre former så jeg kunne sette et fat på hver side av bordet. Men selvsagt kan du bruke en stor form også.
Kle helst formen med plastfolie før du heller i moussen så blir det mye lettere å ta den over på fat.
Selvsagt kan du dandere moussen på hver tallerken, men jeg valgte altså å la gjestene forsyne seg selv. Det er jo mye enklere.
Urtesausen kan du også lage dagen før, eller minst 3 timer før servering.
Ingredienser:
- 1 pakke lys aspic
- 2 1/2 dl vann
- 2 dl kremfløte
- 1 dl rømme (jeg bruker Rørosrømme)
- Ca 2 ss ravingotteaus (kan utelates)
- Ca 2 ss presset sitron
- Ca 2 ss hvitvin
- Ca 600 gram laksefilét uten skinn og bein
- Ca 150 -200 gram røkelaks
- Finhakket dill
Fremgangsmåte:
- Sjekk at det ikke finnes bein i fisken
- Del den i biter og bak i ovnen til den er ferdig, men ikke for lenge (15-20 min)
- Avkjøl
- Mos laksen i foodprosessoren
- Bland inn vin, sitronsaft, rømme og finhakket dill
- Hakk røkelaksen og bland den inn i moussen
- Når aspicen begynner å tykne, blandes den inn i moussen
- Pisk kremen og skjær den inn i moussen så det blandes godt
- Legg gjerne noen røkelaksskiver i bunnen av formen før du fyller opp med mousse.
Urtesaus:
- 1 beger rømme (ikke lettrømme)
- 2 ss majones
- 1 neve finhakket dill
- 1 ss sitronsaft (smak deg fram)
- Salt og pepper
- Sukker (ca 1 ts eller mer)