Deilig laksemousse med urtesaus

Fullsizeoutput 5a79

Denne forretten er skikkelig nostalgisk. I «gamle dager» laget jeg som regel laksemousse når vi hadde selskap. Det er lettvint og smaker kjempegodt, den er også lett å tilpasse til antall gjester. Oppskriften rekker til 12-14 personer, så hvis du skal lage til færre må du halvere den.

Det beste er å lage moussen dagen før den skal serveres, men om du velger å lage den samme dag trenger den minst 4 timer i kjøleskapet før den har stivnet

Du kan velge hvordan du vil servere den, du kan  for eksempel ha moussen i posjonsglass, men jeg synes dette egner seg best om du skal servere til 4-6 personer. Jeg valgte å ha moussen i 2 mindre former så jeg kunne sette et fat på hver side av bordet. Men selvsagt kan du bruke en stor form også.

Kle helst formen med plastfolie før du heller i moussen så blir det mye lettere å ta den over på fat.

Selvsagt kan du dandere moussen på hver tallerken, men jeg valgte altså å la gjestene forsyne seg selv. Det er jo mye enklere.

Urtesausen kan du også lage dagen før, eller minst 3 timer før servering. 

Fullsizeoutput 5a7a

Ingredienser:

  • 1 pakke lys aspic
  • 2 1/2 dl vann
  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl rømme (jeg bruker Rørosrømme)
  • Ca 2 ss ravingotteaus (kan utelates)
  • Ca 2 ss presset sitron
  • Ca 2 ss hvitvin
  • Ca 600 gram laksefilét uten skinn og bein
  • Ca 150 -200 gram røkelaks
  • Finhakket dill

Fremgangsmåte:

  • Sjekk at det ikke finnes bein i fisken
  • Del den i biter og bak i ovnen til den er ferdig, men ikke for lenge (15-20 min)
  • Avkjøl
  • Mos laksen i foodprosessoren 
  • Bland inn vin, sitronsaft, rømme og finhakket dill
  • Hakk røkelaksen og bland den inn i moussen
  • Når aspicen begynner å tykne, blandes den inn i moussen
  • Pisk kremen og skjær den inn i moussen så det blandes godt
  • Legg gjerne noen røkelaksskiver i bunnen av formen før du fyller opp med mousse.

Urtesaus:

  • 1 beger rømme (ikke lettrømme)
  • 2 ss majones
  • 1 neve finhakket dill
  • 1 ss sitronsaft (smak deg fram)
  • Salt og pepper
  • Sukker (ca 1 ts eller mer)

Bc+cptDTSYCHDMzCfBYjvg


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *