Kardemommesnurrer til Patrik

Fullsizeoutput 5912 

Svigersønnen min Patrik er svensk og elsker kardemommesnurrer.  Det må være kardemomme og ikke kanelboller slik jeg pleier å lage. Greit nok det, men han godtar ikke vanlig finmalt kardemomme, det må være karndemommekapsler som skal skrelles og deretter finknuses  i en morter.

Jeg har virkelig lett etter kardemommekapsler overalt, men ikke funnet det noe sted. Fant det ikke i asiatiske butikker her i Moss heller, men mulig de ikke skjønte hva jeg skulle ha for de kom med en stor pose bakepulver i stedet. 

Men Patrik fant det i Oslo så da hadde jeg ikke noe valg, da måtte jeg bare bake. Helt greit det, jeg liker å bake. Og Patrik ble i alle fall fornøyd da jeg kom med en kurv kardemommesnurrer som fortsatt var litt varme, og han har virkelig fortjent dem. Jeg kan bake flere jeg, Patrik, men da må du komme med kapsler 🙂

Fullsizeoutput 5915

Ingredienser:

  • 1 kg hvetemel (jeg bruker mel fra Kvelde Mølle)
  • 1/2 l helmelk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 stort egg
  • 1 pakke rød tørrgjær
  • 150 g usaltet smør i terninger

Fyll:

  • 125 g mykt usaltet smør
  • 125 g sukker
  • 2 ts kardemomme eller mer (kjerner som du skreller og maler selv, eller bruk morter)
  • 2 ts vaniljesukker
  • Bruk fingrene og kna ingrediensene sammen så det blir godt blandet

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene unntatt smøret i eltebollen, og elt i 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.
  • Tilsett smør i små terninger og elt i nye 15 minutter
  • Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen
  • Legg deigen i en egnet bolle
  • Dekk med plastfolie
  • La den heve i 1,5 timer
 

Når deigen er ferdig hevet:

  • Ha deigen på melet bakebord
  • Kjevle den ut til et rektangel på 40 x 50 cm
  • Smør fyllet utover hele  leiven, jeg bruker en vanlig kniv 
  • Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden
  • Brett deretter den siste delen over den delen som er dobbel
  • Nå har du 3 lag
  • Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca 30 x 50-60 cm
  • Del leiven i 20 strimler (eller mer) på tvers
IMG 2870
 
  • Hver strimmel snurres
IMG 2873
 
  • Knyt hver strimmel til en knute
IMG 2874
 
  • Sett kardemommesnurrene på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie
IMG 2881
 
  • La dem heve i ca 1 time
  • Pensle med sammenvispet egg og strø med perlesukker
  • Stekes ved ca 220 grader over- og undervarme i ca 20 minutter eller til de har fått fin farge
  • Avkjøles på rist
Fullsizeoutput 5911

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *