Blinis med Kalix løyrom eller noe annet godt

A1F6BCE1 E6D2 4012 B1DF F07FFE8E5D36 

Jeg elsker rett og slett Kalix løyrom, det kan ikke sammenlignes med noe annet – som lakserogn og lignende. Ikke et vondt ord om lakserogn, det er godt det også. Men Kalix er liksom det ultimate. Kalix kommer fra Nordbotten i Sverige, og finnes ingen andre steder. Prisen er selvsagt høy så det er ikke noe man spiser hver dag, men til spesielle anledninger er det morsomt å servere det.

Jeg vet ikke om man kan få kjøpt Kalix i fiskebutikker i Oslo, det må du evt sjekke selv hvis du bor der. Man kan i alle fall spise det på restauranter, min absolutt favoritt når det gjelder pizza er med blomkål og løyrom. Den spiser jeg på restaurant Teatro i Stortingsgaten. Den er for tiden stengt som andre restauranter, men jeg håper virkelig de vil åpne når samfunnet blir «normalt» igjen.

Påskeaften serverte jeg Kalix på Blinis, det er virkelig snadder. Jeg brukte Rørosrømme, litt hakket vårløk og litt sitron som jeg la på blinisen før jeg toppet det med løyrom.

Tidligere laget jeg blinis selv så hvis noen har lyst til å lage sine egne, eller ikke finner det i butikkene,  har jeg satt inn oppskriften nedenfor. Jeg fant frosne blinis på Meny, vet ikke hvilke andre butikker som evt har det.

«Ulempen» med de jeg kjøper er at de er veldig små, hvis du lager selv kan du jo bestemme størrelsen du vil ha. De ferdigkjøpte smaker nydelig synes jeg.

Man kan toppe blinis med andre ting enn løyrom også, for eksempel røkelaks, gravlaks, reker, skinke eller hva man har lyst på.

Ingredienser:

 • 2 egg
 • 3 dl melk
 • 2 ts tørrgjær
 • 1 1/2 dl bokhvetemel 
 • 1 1/2 dl «vanlig» hvetemel
 • 1/4 ts salt
 • 50 gram smeltet og avkjølt usaltet smør
 • Smør til steking

Tilberedning:

 • Varm melken til fingervarmt
 • Bland gjæren i melet
 • Tilsett melken
 • Tilsett salt
 • Skill eggeplommer og eggehvite
 • Visp sammen eggeplommene og hell i deigen
 • Visp deigen/ røren sammen til en jevn masse, bruk håndmixer eller lignende
 • Pass på at røren ikke er for tykk, den skal være omtrent som pannekakerøre
 • Dekk til bollen med et klede og la den stå i minst 1 time
 • Etter en time så har røren små bobler på toppen 

 

blini5

 • Smelt og avkjøl smøret
 • Pisk eggehvitene stive
 • Vend først smøret og så de stivpiskede eggehvitene inn i røren 

blini6

 • Smelt smør i pannen og stek blinisene ved middels varme
 • Du bestemmer selv hvor store du vil ha dem, jeg liker dem små og tar derfor 1 ss med røre per plett
 • Snu plettene når de er pent gyldne på undesiden

blini3

Montering:

 • 1 skje creme frâichè på hver blinis

blini4

 • Legg 1-2 ts Kalix oppå 
 • Litt vårløk på toppen
 • Så er det bare å hugge inn
 • Til dette serverer jeg en god champagne

Blinisene kan brukes til annen topping også, som for eksempel en god skinke

Blini11 thumb

eller en god røkelaks

NewImage

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Blinis med Kalix løyrom eller noe annet godt”

 1. Dette skal jeg prøve i morgen. Jeg elsker løyrom med champagne til. Og da jeg leste at du også liker pizzaen fra Teatro vet jeg at vi har samme smak, den er fantastisk 🙂 aldri laget blinis før, gleder meg 🙂 takk gir oppskrift!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *