Vegisterkaker (veganske medisterkaker)

8696A9BA 8DF0 402C B698 B272BC25FDE1

Julen er en skikkelig “mat-høytid» og mesteparten av julematen består jo av kjøtt. Selvsagt er det godt og man spiser altfor mye (i alle fall jeg) og man føler seg stappa hele tiden. Personlig skulle jeg gjerne byttet ut en del av kjøttet med fisk, men jeg er ikke alene i familien så derfor blir det tradisjonelt med ribbe, medisterkaker og alt det andre mange av oss forbinder med julemat.

Men neste jul orker jeg ikke å spise så mye kraftig mat, jeg føler at jeg ikke har godt av det. Så derfor har jeg tenkt å lage vegisterkaker  i tillegg til den tradisjonelle julematen. Og jeg skal garantert servere fisk i mye større grad enn det har blitt denne julen.

Sammen med vegisterkakene kan man servere tradisjonelt tilbehør som rødkål/surkål og poteter, eller man kan velge noe helt annet.

Vegisterkakene er ikke noe som bare hører julen til. Man kan selvsagt spise dem når man vil, og i går spiste vi dem med salat, rømmedressing og perlepoteter.

Det er mange oppskrifter på vegisterkaker på nettet, felles for alle er at de inneholder det samme. Man kan sette sitt preg på dem ved å bruke krydder og urter, men ris, blomkål og havregryn er standard i alle oppskriftene jeg har sett.

Både Jørn og jeg synes kakene smakte deilig, men fortrinnsvis som en rett en vanlig hverdag og ikke som en erstatning for julens medisterkaker. Det må i såfall bli som et tillegg til vanlige medisterkaker slik jeg også har nevnt tidligere.

Her oppskriften jeg brukte:

Ingredienser:

 • 2 dl ris
 • 700 gram blomkål (uten blader, men med stilken)
 • 2 dl havregryn
 • 2 ts urtesalt
 • 2 ts timian
 • 2 ts grønnsaksbuljong
 • 2 ts muskat 
 • 1 ts kardemomme
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 • Kok risen etter anvisning på pakken
 • Del blomkålen i buketter og kok til den er myk (ca 15 min)
 • Bland alle ingrediensene sammen og mos dem med en stavmikser
 • Form deigen til ønsket størrelse og stek dem på middels varme så de får fin farge
 • Før servering varmes de i ovnen ca 15 min på 180 grader

Fullsizeoutput 57af

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *