Salt karamellsaus

Fullsizeoutput 428e

Salt karamellsaus har mange anvendelsesområder og smaker deilig til for eksempel vaniljeis, eplekake, brownies og en del annet også. Dessuten behøver det jo ikke å være salt karamell, det er bare å droppe saltet hvis man liker karamellsausen bedre uten salt.

Oppskriftene nedenfor er ganske store, så du kan selvsagt redusere mengden av ingredienser. Men karamellsausen holder seg lenge i kjøleskapet så du trenger ikke bruke alt på en gang.

Jeg har laget karamellsaus på to forskjellige måter, og det er vel bare opp til den enkelte hvilken metode man liker best. Den ene måten å lage den på er å smelte sukkeret i kjelen UTEN VANN på denne måten:

METODE NR 1

INGREDIENSER

  • 2 dl sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 75 gram usaltet smør
  • 2 ts maldonsalt

FREMGANGSMÅTE:

  • Smelt sukkeret til karamell på middels til sterk varme
  • Ikke rør mens sukkeret smelter
  • Sukkeret skal få en lys gylden farge
  • Tilsett litt og litt fløte under omrøring
  • Rør inn smør og kok videre i ca 10 minutter på svak varme til det tykner
  • Rør inn salt til slutt
  • Dersom sausen blir for tykk kan du varme den forsiktig opp igjen og tilsette mer fløte

Noen vil nok synes at dette er den enkleste måten.

METODE NR 2 

Denne måten tar litt lenger tid, men resultatet blir minst like godt som oppskriften over.

INGREDIENSER

  • 2 1/2 dl sukker
  • 10 spiseskjeer vann
  • 75 gram usaltet smør
  • 3 dl kremfløte
  • 1 1/2 ts maldonsalt (smak deg fram)

FREMGANGSMÅTE:

  • Ha vann og sukker i kjelen og la det koke opp
  • DU MÅ IKKE RØRE
  • La vann og sukker koke på middels varme 6 eller 7 til sukkeret har smeltet, og husk at du ikke må røre!!
  • Når sukkeret har smeltet og fått en gylden farge tilsetter du smøret, og nå er det lov å røre
  • Tilsett nå kremfløten, litt om gangen , og rør til alt er godt blandet
  • La dette småkoke ca 10 minutter mens du rører innimellom
  • Nå skal sausen være jevn og fin
  • Hvis du synes den er for tynn så husk at den tykner når den blir stående
  • Du kan også tilsette litt mindre fløte
  • Til slutt tilsetter du flaksalt, jeg synes 1 1/2 te-skje er passe
  • Ha sausen på et glass med lokk og la den stå i kjøleskapet til den skal brukes
  • Du bør ta ut sausen ca 45 minutter før du skal bruke den
  • Om du synes den har blitt for tykk kan du varme den forsiktig opp igjen og tilsette litt mer fløte

 EHELmdEKQW6OzX32G4ChBg 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *