Lammefrikassé – tradisjonsrik høstmat

Fullsizeoutput 56c1

Om høsten er det retter av lam som står i fokus, og det er virkelig mange forskjellige tradisjonsretter som lages i denne tiden. Retten som flest forbinder med lam og høst er fårikål, det er jo den som lages mest.

Men det er mange andre retter også, jeg tror lammeskank følger som en god nummer 2, så følger lammestek, lammekoteletter og lammecarré. Lammefrikasséen havner litt lenger bak, den har blitt litt glemt på en måte. Jeg husker godt at vi ofte hadde lammefrikassé om høsten da jeg var barn, men selv har jeg bare laget det et par ganger tror jeg.

I sommer fikk vi det servert da vi spiste middag på Sygard Grytting i nærheten av Ringebu, og det fikk nostalgien til å blomstre hos meg. Så i går laget jeg lammefrikassé her hjemme også, og det er jo virkelig godt. Tror faktisk det skal bli en tradisjonsrett på samme måte som fårikål, skank og alt det andre. Det er ikke så mye jobb heller, bare litt kutting av grønnsaker egentlig. Nedenfor finner dere min oppskrift, den er beregnet til 4 personer.

Ingredienser

  • Ca 1,5 kg lammebog
  • 3 gulrøtter
  • 1 eller 2 persillerøtter
  • 1 eller 2 sellerirøtter
  • 1 middels stort blomkålhode
  • 1/2 stor purre eller 1 liten
  • 1 løk i skiver
  • Sukkererter eller aspargesbønner
  • Ca 1 liter kraft
  • 4 ss hvetemel
  • 1/2 boks seterrømme eller Crème fraîche (kan også bruke fløte)
  • 1 bunt hakket bladpersille
  • Hakket dill, mengde etter eget ønske (jeg liker mye dill i retten, men det er opp til hver enkelt)
  • Saft av 1/2 sitron
  • Salt og pepper
  • 2-3 ss smør (kan utelates)

Fremgangsmåte:

  • Kok opp kraften og legg i kjøttet
  • Kok opp igjen og skum godt av (for at kraften skal bli klar)
  • La kjøttet trekke 50-60 minutter på lav varme
  • Rens og del grønnsakene i mindre biter
  • Ha grønnsakene, bortsett fra blomkål og sukkererter, i gryten
  • La det småkoke med 15-20 minutter, eller til de er møre
  • Del blomkålen i buketter og sukkererter/ aspargesbønner i mindre biter
  • Ha i gryten og la det småkoke 5-6 minutter
  • Ta opp kjøtt og grønnsaker med en hullsleiv og legg over i en bolle/ fat
  • Lag nå en meljevning av 4 ss mel og vann
  • Rør til jevningen er helt fri for klumper
  • Visp deretter jevningen inn i kraften under stadig omrøring
  • La sausen koke minst 10 minutter for å bli kvitt melsmaken
  • Visp inn rømmen og bland godt
  • Tilsett sitronsaften (kan utelates)
  • Smak og tilsett evt mer salt og pepper
  • Legg tilbake kjøtt og grønnsaker
  • Tilsett hakket bladpersille og dill og bland det ned i sausen
  • La dette trekke 8-10 minutter til det er gjennomvarmt
  • Tilsett evt 2-3 ss smør (kan utelates)
  • Serveres med nykokte poteteter

Frikasséen nedenfor fikk vi servert på Sygard Grytting – skikkelig kortreist, laget av deres egne lam

  • Fullsizeoutput 555c
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *