Risotto kan være supergodt eller så kan det være nesten uspiselig etter min mening. Mye avhenger av risen og kraften. Mitt råd er å fryse ned skallene når dere har spist reker og så lage en raft av dem når dere har samlet nok skall. Jeg bruker alltid hjemmelaget skalldyrkraft, det er så ufattelig mye bedre enn den man får kjøpt ferdig eller buljongterning for den saks skyld.
Til slutt i innlegget har jeg tatt med en svært enkel oppskrift på kraft man kan lage av rekeskall. Så husk at du aldri kaster skallene, men putter dem i fryseren så får du en superdeilig kraft til sauser, supper og andre retter 🙂
Det er mange ulike risottotyper, men jeg foretrekker denne:
INGREDIENSER:
- 1/2 løk, finhakket
- 4 hvitløkfedd, finhakket
- 200 gram risottoris
- 2 dl hvitvin
- 1,5 l kokende skalldyrkraft
- 1 bunt asparges, kok den i 3 min før du skjærer dem i biter
- 1/2 sitron, skall og saft
- 100 gram parmesan
- 1 kg ferske reker med skall eller mindre (avhengig av hvor mange du orker å skrelle)
- Sjøkreps, antall etter ønske
- 4 ss olivenolje
- Basilikum
FREMGANGSMÅTE:
- Surr løk og hvitløk i olje på middels varme til løken er myk, men ikke brun
- Tilsett risen og la den surre med et minutt mens du rører slik at risen blir blandet med løkblandingen
- Hell på hvitvinen og la den fordampe mens du rører
- Hell på kraft så det står akkurat over risen
- La den surre på middels varme til risen har absorbert væsken
- Når den har drukket nesten alt heller du på en ny omgang med kraft
- Slik fortsetter du til all kraften er brukt opp
- Du trenger ikke røre hele tiden, men pass på at risottoen ikke setter seg fast i bunnen
- Riskornene må ikke røres i stykker så vær forsiktig
- Rør inn finrevet sitronskall, sitronsaft og parmesan
- Tilsett asparges, reker og kreps og bland det forsiktig inn
SLIK LAGER DU CA 2 LITER REKEKRAFT:
- 1 liten purre, grovhakket
- 1 iten fennikel, grovhakket
- 2 selleristenger, grovhakket
- 2 hvitløkfedd, grovhakket
- ca 500 gram rekeskall
- 2 ss tmatpuré
- 2 dl hvitvin
- 1,8 l vann
FREMGANGSMÅTE:
- Fres grønnsakene i olivenolje ved middels varme i ca 5 minutter
- Tilsett rekeskall og tomatpuré og la det steke 2-3 minutter før du heller på hvitvin
- La den fordampe og tilsett vannet
- La det småkoke under lokk ca 30 minutter
- Sil kraften, gjerne flere ganger.