Det er mye som er bra med høsten og noe av det beste er alle de vakre fargene samt alle de deilige grønnsakene. Det er mange matretter som blir ekstra gode om høsten nettopp fordi det er mengder av ferske grønnsaker å ta av. Det blir ikke det samme å bruke importerte.
Denne gangen har jeg brukt ferske, kortreiste rotgrønnsaker + tomater og bakt disse i ovnen og servert sammen med min favorittfisk; kveite. Helt perfekt match rett og slett:
Ingredienser:
- Ca 600 gram kveitefilet eller torsk
- 5-6 poteter i terninger, eller bruk små perlepoteter
- 1 middels stor sellerirot i terninger
- 1 middes stor persillerot
- 1 middels stor pastinakk
- 4-5 gulrøtter i terninger
- 1 squash i terninger
- 1 rødløk i biter
- 2 sjalottløk i biter
- 3-4 hvitløkfedd, grovhakket
- 2 gulbeter i terninger eller bruk polkabeter
- 2 vårløk i ringer
- 7-8 cherrytomater delt i to
- Bladpersille, hakket
- Olje
- 1 ss smør
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 180 grader
- Finn fram en stor ildfast form og hell olje i bunnen
- Del opp grønnsakene (minus tomater og persille)
- Ringle over mer olivenolje og legg et par smørklumper over
- Krydre med salt og pepper, evt annet krydder i tillegg om du ønsker
- Sett grønnsakene i ovnen og stek dem i ca 30 minutter
- Rør i dem noen ganger underveis
- Ta ut formen og fordel tomater og persille over og bland med de andre grønnsakene
- Sett formen i ovnen igjen og la det bake videre i ca 10 minutter
- Sjekk om grønnsakene er ferdige eller la de bake noen minutter til
Kveiten:
- Ta fisken ut av kjøleskapet, dryss over grovt salt og la den stå på benken ca 25 minutter før den skal tilberedes
- Skyll av saltet og tørk den med kjøkkenpapir
- Krydre med salt og pepper
- Legg fisken i en smurt form
- Bak fisken i ca 10 minutter
- Trykk forsiktig på fisken etter 8 minutter for å se om den flaker seg, det er viktig at fisken ikke står for lenge i ovnen da den lett blir tørr
- Ta så fisken ut av ovnen og legg over på en tallerken for å stoppe varmebeandlingen
Montering:
- Legg bakte poteter på en tallerken
- Legg fisken over
- Server gjerne med en rømmedressing tilsatt dill og sitron