Catos provencalske kalvegryte på min måte

IMG 7396

Cato er en god venn som ofte oppholder seg i leiligheten sin i Provence sammen med sin Kari Lise. Det er en fornøyelse å spise Catos matretter, og når han ikke lager dem selv geleider han oss til markeder og butikker hvor vi kan skaffe oss de herligste ingredienser.

Denne gryten er altså en av Catos retter som jeg har fått lov å bruke. Jeg har endret litt på den, ikke fordi det var noe galt med hans oppskrift, men rett og slett fordi jeg liker å sette mitt eget preg på oppskrifter jeg har fått av andre.

 Fullsizeoutput 4bbc

Ingredienser:

  • Ca  1 kg benfritt kalvekjøtt, f.eks. stek, grytekjøtt, entrecôte el.l.
  • 3 ss presset sitronsaft
  • 1 liten neve hakket frisk estragon eller 2-3 ts estragonkrydder
  • 4 hvitløkfedd, hakket
  • 1-2 sjalottløk, hakket
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 1/2 ts grovmalt pepper
  • 2 ts provencekrydder
  • 6 ss olivenolje eller rapsolje
  • ca 200 gram sjampinjong eller 10-15 stk middels størrelse, delt i skiver
  • 1 dl soltørkede tomater, grovhakket
  • 1 bunt ferske aspargesbønner i biter
  • 1 bunt bladpersille, hakket
  • 1 liten neve timian, hakket
  • 1 liten neve rosmarin, hakket
  • 2 laurbærblad
  • 3-4 ss tomatpuré
  • 1/2 -1 glass svarte oliven uten sten, delt i to
  • 1 pakke minigulrøtter eller 3 «vanlige» gulrøtter delt i staver
  • 3 dl tørr hvitvin, evt eplemost
  • 9 dl kalvekraft eller oksekraft, evt fond
  • 3 ss usaltet smør
  • 3 ss hvetemel

Fremgangsmåte:

  • Renskjær kjøttet, del det i ganske store terninger og legg det over i en bolle/ et fat
  • Press sitronsaften over og bland godt slik at kjøttet får saften over seg
  • La det stå på benken 10-15 minutter
  • Hakk sjalottløk og hvitløk og surr dette i pannen
  • Ha dette over i en gryte
  • Del soppen og surr i pannen og sett til side (has i gryten senere)
  • Brun kjøttet i pannen og flytt over i gryten
  • Tilsett gulrøttene i gryten
  • Dryss over melet og bland godt
  • Tilsett tomatpuréen og bland
  • Hell over vin og kraft, bland godt
  • Tilsett krydder, estragon, timian, laurbærblad, halvparten av bladpersillen og soltørkede tomater
  • Trekkes på platen i ca 20 minutter
  • Tilsett asparges i  biter sammen med sopp og oliven
  • Kok opp og la småkoke noen minutter
  • Tilsett smøret rett før servering og dryss over resten av bladpersillen
 

Servering:

Denne retten smaker deilig med bare en enkel grønn salat og focaccia eller for eksempel en mos av sellerirot, blomkål og poteter

 IMG 7398

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *