For noen dager siden besøkte vi Maaemo , faktisk for første gang. Vi reiser jo en del både innenlands og utenlands og besøker alltid topprestauranter hvis det finnes. Men Maaemo har altså ikke blitt besøkt, det er nesten litt skammelig når Norge endelig har fått en restaurant med 3 stjerner.
Men nå har vi vært der, og det var selvsagt like bra som vi forventet. Det er litt vanskelig å forstå er hvordan det er mulig å kjenne forskjell på restauranter i denne divisjonen. Hvorfor er den ene bedre enn den andre osv, det er praktisk talt helt umulig å merke noen forskjell – i alle fall for oss. Forskjellen ligger ikke bare i smaken, men i det som kommer i tillegg til smaken, som for eksempel omgivelser, service, råvarekunnskap, presisjon; små detaljer som kan være vanskelig å oppdage. Og jeg har ikke opplevd dette så gjennomført som på Maaemo tidligere. Helt perfekt hele veien!
Noe av det som også imponerte meg på Maaemo var den gjennomførte linken til norsk natur. Råvarene er basert på det unike norske og er hentet fra områder der de er aller best, og urter, sopp, bær osv høstes daglig i nærmiljøet av de ansatte.
Maaemo er nok en av de aller beste restaurantene jeg har besøkt, det skulle da bare mangle. Nå er de snart på flyttefot til bedre og mer funksjonelle lokaler i Bjørvika, så da blir det nok et nytt besøk når de er på plass der.
Fakta om Maaemo:
Norges eneste restaurant med 3 stjerner i Guide Michelin
Headchef og medeier: Esben Holmboe Bang
Etablert: 2010
2012: Fikk 2 Michelinstjerner bare 14 måneder etter åpningen
2016: Fikk sin 3. Michelinstjerne
2018: På listen over verdens 50 beste restauranter (35. plass)
Meny:
Restauranten tilbyr en fast meny på 15-20 sesongbaserte retter som skiftes flere ganger i året. I tillegg har de en winepairing som matcher rettene og man kan også velge en egen juicemeny som er tilpasset maten. Juicen er laget på huset. I tillegg har de selvsagt et omfattende vinkart for de som ønsker å velge viner selv.
Da vi besøkte stedet valgte vi en vinmeny og en juicemeny, rett og slett for at jeg hadde lyst til å smake på de ulike juicene og fordi jeg ikke drikker alle typer vin. Jeg angrer ikke, juicemenyen svarte absolutt til forventningene.
Dette er hva vi fikk servert:
Vi startet med et glass champagne
Deretter fulgte de ulike rettene i tur og orden
Varm potetlompe
Kongekrabbe dampet med lyst øl
Fermentert nepe
Grillet knivskjell fra Steigen
Siden Jørn er allergisk for østers fikk vi forskjellige retter som rett nr 3:
Jeg fikk emulsjon av østers fra Bømlo med varm blåskjellsaus
Jørn fikk svartrot med kelp og dill
Kamskjell med jasmin, sommererter og smak av solbærblader:
Juice : Hvit rips og jasmin
Vin: Von der Fels Riesling, Weingut Keller 2017, Rheinhessen Germany
Sjøkreps som et norsk satelittbilde,
tilberedt med saltet smør og gran
Vin: Annia Napa White Blend Massican 2016, California USA
Juice: Eple, camille og ananas
Neste rett var Maaemos egen kaviar som var lagret med salt fra Vestkysten, kapers og roser.
Vin: Riesling Sekt Reserve, 1984, Mosel
Juice: Eple med røkt høy
Så fulgte «Roten til roten» – sellerirot med alt, tilberedt med røkt smør, eple og spiselige blomster
Vin: Alder Vineyard Tannat Cruse Wine 2016, California
Juice: Kirsebær og plomme
Neste rett var Jordskokk og artisjokk med gjær og kelp, kamille og timian
Vin: Alder Vineyard Tannat Cruse Wine 2016, California
Juice: Kirsebær og plomme
Nå var det tid for en av Maaemos signaturrmetter; Rømmegrøt med reinsdyrhjerte og brunet smør
Vin: Saray Cataratto, Porta del Vento 2012, Sicilia, Italia
Juice: Bjørkesaft og solbær
Sesongens sopp med ristet brød, fenalår og salvie fulgte deretter
Vin:
Saray Cataratto, Porta del Vento 2012, Sicilia, Italia
Juice: Bjørkesaft og solbær
Måltidets kjøttrett var Saltet kalvetunge med blomkål og plommer
Vin: Vouvray Demi-Sec, Domaine du Clos Naudin 2003, Loire, France
Juice: Stikkelsbær og rød rips
Neste rett var «Minner fra middagsbordet» – Poteter som ikke er kokt lenge nok (disse var selvsagt kokt, men hadde en spesiell og morsom konsistens)
Vin/ øl: No 372 Dark Vintage. Bølgedal Brewery 2013, Jutland Danmark
Juice: Stikkelsbær og rød rips
En annen av Maaemos signaturretter fulgte deretter;
Fryst blåmuggost fra Stavanger Ysteri med syltet sort trompetsopp
Vin/ øl: No 372 Dark Vintage. Bølgedal Brewery 2013, Jutland Danmark
Juice: Blåbær med infusjon av stjerneanis
Tid for dessert – Råmelksorbet med tindved og rabarbrarot (fantastisk smak!)
Vin: Cascinetta Moscato d’Asti, Vietti 2017, Piemonte, Italia
Juice: Rabarbra, roser og tindved
Da var det tid for en av Maaemos mest kjente signaturrmetter: Smøris med hasselnøtter og melasse. Toppet med striper av brunet smør
Vin: Cascinetta Moscato d’Asti, Vietti 2017, Piemonte, Italia
Juice: Rabarbra, roser og tindved
Neste dessert: Pære druknet i akevitt
Til slutt fikk vi servert Brunostterte og flytende vaffel
Flytende vaffel til venstre
Så var måltidet nesten kommet til sin ende, men før vi gikk hjem skulle kaffe nytes og regningen betales.
Kaffen var
Hunkute Dalle Sydame Etiopia, høstet i desember 2017 og brent av Tim Wendelboe.
Så kan man jo spørre seg om det er greit å koste på seg et måltid i denne prisklassen. Det kommer selvsagt an på hva man prioriterer og hvilke interesser man har. Både Jørn og jeg er svært opptatt av mat og gode opplevelser og vi spiser på nøye utvalgte restauranter når vi er på farten. Og det er da ingenting galt med det, vi får en herlig opplevelse som vi lever lenge på.
Vi kommer tilbake til Maaemo og i mellomtiden har vi forhåpentligvis mange gode restaurantopplevelser foran oss.
Vi fikk med oss en mappe med tegninger fra mytologien av Danny Larsen, spesielt designet for Maaemo.
[wzslider]