FAGN – Michelinpotensiale

Fagn

De gamle lokalene til Credo i Ørjaveita 4  huser nå Trondheims beste restaurant, FAGN.  Mannen som driver dette eventyret av en restaurant er Jonas André Nåvik som er et kjent navn i restaurantkretser. Han har erfaring fra Michelinrestauranter i Chicago og Stockholm, og har også jobbet ved Engø gård. Sammen med to kolleger derfra, kjøkkensjef Kim Remy Moen og restaurantsjef Stian Buøy Olsen driver han nå FAGN.

Vi hadde litt problemer med å finne inngangen, det var ingen prangende skilt som viste oss veien. Men vi fant til slutt en dør som ledet inn til en ganske bratt og mørk trapp opp til et lyst og koselig lokale. En hyggelig mann ønsket oss velkommen og foreslo en drink i baren,  vi ville bli hentet når alt var klart. Etter noen få minutter ble vi hentet av en dresskledd hyggelig mann (restaurantsjefen?) som ledet oss ned en annen trapp til første etasje hvor bordet vårt ventet.

Fagn tilbyr 2 ulike smaksmenyer, en full meny består av 18-20 retter og den lille menyen består av 5. Vi valgte den lille menyen for vi var ikke spesielt sultne. I ettertid er vi glad for det for vi var nemlig mer enn mette da vi forlot restauranten.

Restauranten er ganske liten, plass til ca 30 personer kanskje, det er åpen kjøkkenløsning og innredningen er mørk og stilig. Den ene veggen er dekket med en heldekkende, mørk gardin og midt på gulvet er det et bord med blomsteroppsats og vinflasker.

fullsizeoutput_4799

 

En blid ung servitør kom til bordet og ønsket oss velkommen og fortalte om navnet Fagn – det er norrønt og betyr å ta godt imot med glede . Og deretter fulgte de ulike rettene i tur og orden med svært god informasjon om både mat og vin. Det var tydelig at her er det kunnskap i alle ledd, noe jeg setter stor pris på. Ofte er det ikke tilfelle selv om restauranten er i toppsjiktet.

Første rett som kom på bordet var en bolle med mose og andre vekster som jeg først trodde var en borddekorasjon. Men blant dette åpenbarte det seg to små terter som skulle spises.

IMG 5593

Fullsizeoutput 477f

Denne retten består av taskekrabbe med løjrom og dill. Dette var ikke bare godt, det var helt fantastisk. Skulle bare ønske det var enda flere av dem, men i ettertid er jeg glad for at det ikke var flere siden det ble mye mat etterhvert.

 

Det neste som kom på bordet var forskjellige typer brød og smør med komplementære smaker. Jeg visste virkelig ikke at smør kunne smake som dette, og godt var det.

Fullsizeoutput 4792

Fullsizeoutput 4794

 Fullsizeoutput 4793

3 ulike smaker på smøret, det bakerste var laget av fermentert fløte, det grønne var et urtesmør  og det nærmeste har jeg dessverre glemt.  For meg var det fermenterte det aller beste.

Neste rett var en av restaurantens signaturretter, min favorittfisk Piggvar, grønne epler og blåskjellsaus. Det er lett å skjønne  at dette er en signaturrett for dette er virkelig helt fantastisk.  Eplene smaker perfekt sammen med piggvar, skal prøve å teste ut dette hjemme i en enklere variant. 

Fullsizeoutput 477c

Etter denne herligheten fulgte isgalt med steinsopp og erter. Ikke bare var den vakker å se på, den smakte også helt fabelaktig. Skinnet var lagt løst oppå fisken så det var ikke noe problem for oss å fjerne det, kun en effekt.

Fullsizeoutput 477d 

 

Så var det tid for kjøtt hvor første rett var svinekjaker. Svinekjaker er også en favoritt hos meg og jeg har laget det mange ganger hjemme. Selvsagt var de vi fikk servert her enda bedre enn de jeg kan lage selv,  og dessuten så nydelig presentert. Her presentert med ulike løk, grønnkål og en drøm av en buljong

Fullsizeoutput 477e

IMG 5606

 

 Nå var det tid for den andre kjøttretten, andebryst med blant annet kantareller. Etter å ha tatt en bit ble Jørn stille før han så opp og sa «Dette andebrystet er enda bedre enn de du lager, Torill». Så det er ingen tvil om at dette var en perfekt and , men jeg liker dessverre ikke and og til Jørns store glede fikk han da spise min også. Jeg burde selvsagt sagt før måltidet at jeg ikker spiser and, men jeg glemte det rett og slett.

Fullsizeoutput 4796

 

Ved siden av denne retten fikk vi bakt sellerirot som kom hel til bordet og ble delt så vi kunne skrape ut innmaten.

Fullsizeoutput 4795

 

Jeg begynte nå å føle meg mer enn mett så det var perfekt at vi nå var kommet fram til desserten. Her var det mange ingredienser, blant annet is, mandler og mjødurt. Det er vel unødvendig å si at dette var en smaksbombe, rett og slett nydelig.

Fullsizeoutput 4797 

 

Måltidet ble avsluttet med kaffe og sjokolade med tre ulike smaker som ble servert opphengt på et sukkertre. Lekkert selvsagt og sjokoladen smakte helt nydelig

IMG 5618

 

Så var det tid for å takke for oss. Men før vi forlot bordet ble vi overrakt en papirpose med «niste» som de sa, et lekkert lite rugbrød og en glasskrukke med smør laget av fermentert fløte. Koselig

IMG 5621

 

Menyen  ble overlevert før vi gikk, den var selvsagt også spesiell og kreativ

IMG 5619

 

Så var det bare å klatre opp trappen til 2. etg igjen. Her kunne vi stoppet i baren og tatt en drink før vi ruslet hjemover, men det får bli neste gang. Vi fortsatte ned den andre trappen og ruslet hjemover mot hotellet.

Et mateventyr var slutt, men neste år er vi på plass igjen. Da ser jeg det som svært sannsynlig at Fagn har i alle fall en stjerne i Guide Michelin.

 [wzslider]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *