Sesongmat er vel det beste som finnes. Når asparges er i sesong spiser jeg det nesten hver dag i ulike sammenhenger. Bruksområdene er jo utallige, både som tilbehør og som selvstendig rett.
Jeg bruker både hvite og grønne asparges, men foretrekker nok de hvite. Synd de har så kort sesong. I denne retten er det de hvite som får spille hovedrollen, og når de får surre 4-5 minutter i smør og får litt havsalt over seg er det lite som overgår dem.
Når jeg lager sashimi bruker jeg alltid salmalaks eller tilsvarende, synes det er enklest siden jeg da slipper å fryse inn laksen før bruk.
Denne retten passer utmerket både til lunch og middag. Server gjerne godt brød ved siden av.
Ingredienser:
1 bunt hvite asparges
1/2 bunt grønne asparges
2 ss smør
ca 400 g laksefilét
Sprø salat
4 – 5 cherrytomater, delt i 4
1/4 agurk i terninger
1 sjalottløk
Fremgangsmåte:
Skrell de hvite aspargesene og skjær av den nedre delen
De grønne trenger du ikke skrelle, men bryt av den nedre delen
Ha ca 2 ss smør og litt olje i stekepannen og varm opp
Ha de hvite aspargesene i pannen
La de surre ca 1 1/2 – 2 minutter før du tilsetter de grønne
La de surre sammen ca 3 minutter
Lag imens salaten og skjær laksen i skiver
Fordel salaten på et fat og legg laksen langs kanten
Legg aspargesen i midten som på bildet
Drypp litt appelsindressing over og server resten i en bolle ved siden av
Appelsindressing:
NB! Skrubb appelsinen godt før du river skallet med et cesterjern
Finrevet skall av 1 appelsin (kun det gule)
Nypresset saft av 1 appelsin
Ca 2 ss nypresset sitronsaft
ca 1/2 dl god olivenolje
Ca 2 ss flytende akasiehonning
gressløk