Palma – byen som har alt

Palma1

Vi har nylig vært noen dager i Palma for første gang på ca 20 år. Eller dvs at dette var første gang jeg var i Palma over et lengre tidsrom, tidligere har det kun vært dagsbesøk. Jeg tror første gang jeg besøkte Mallorca var i 1971-72, da var vi på et sted utenfor Palma, er usikker på navnet. Men ellers har jeg vært mange steder på øya, typiske turiststeder som Alcudia og lignende. Men, som nevnt har jeg ikke vært der på over 20 år nå.

Men plutselig dukket lysten opp igjen, hovedgrunnen var selvsagt det gode ryktet Palma har fått og alle positive omtaler jeg har hørt fra venner og kjente. Jeg forelsket meg ordentlig i Palma på denne turen, så mye at vi  allerede har bestemt dato for neste besøk og leid en fin leilighet – i 2018.

Denne gangen bodde vi på Hotel Continental, en meget bra 4 ****-hotell i St Catalinadistriktet, 10 – 15 minutter spasertur fra Gamlebyen,  og det er nettopp i dette distriktet vi har leid leilighet.

St Catalina-området er litt som Grünerløkka i Oslo, litt trendy og kult. Men det beste var St Catalinamarkedet som jeg elsket fra jeg satte foten innenfor dørene. Jeg har vært på mange matmarkeder rundt i verden, noen er bra, andre er det stikk motsatte. St Catalinamarkedet er helt klart av de bedre, nesten utrolig rent og ordentlig og et fantastisk utvalg av topp kvalitet. Maken til marmorert dry- aged entrecôte har jeg ikke sett så mange andre steder.

Fullsizeoutput 393f

Fullsizeoutput 393d

Fullsizeoutput 393b

Fullsizeoutput 3944

 

Her er det små barer langs veggene og det er bare å slå seg ned på en krakk ved disken og bestille det man ønsker. Vi spiste frokost på Bar es Mercat en dag, god og ikke så dyr heller. Det som er litt morsomt her er at man kan kjøpe med seg råvarer fra markedet og be dem tilberede maten for deg. Det er fiskedisk rett ved siden av med all verdens delikatesser, så hvorfor ikke prøve?

Markedet er åpent fra 0700 til 1700 hver dag.

IMG 0438

 

Det er flere andre markeder i Palma også. San Juan Gastronomic Market åpnet i 2015. I tillegg til å tilby utsøkte varer har de 17 mathaller eller staller hvor man kan spise, drikke og sosialisere.

Fullsizeoutput 394a

Fullsizeoutput 394b

Fullsizeoutput 3946

Fullsizeoutput 3949

 

Et sted man må få med seg i Palma er La Rosa Vermuteria. Jeg elsker dette stedet, massevis av vermuter og nydelig mat – mye sjømat. Her var det mange lokale og få turister selv om beliggenheten er super – rett ved Grand Hotel. Lønner seg å bestille bord hvis man ikke vil vente til noe blir ledig. Dette er et av stedene jeg garantert skal tilbake til ved neste besøk.

Fullsizeoutput 394e

Fullsizeoutput 3952

Fullsizeoutput 394c

 

Det kryr selvsagt av restauranter og tapasbarer i Palma, det er bare å velge og vrake. På stedene vi spiste var det gjennomgående høy kvalitet på maten selv om vi ikke fant vår absolutte favoritt. Det var koselig å sitte i solen på en utecafé i Gamlebyen og nyte en Spritz med tapas ved siden av. Og det var koselig å spise på en av de bedre restaurantene, alt til sin tid. Vi trivdes stort sett på alle stedene vi besøkte.

Fullsizeoutput 3958

 

Vi hadde ganske store forventninger til restaurant Forn de Sant Joan, men ble nok litt skuffet her. Servicen var under middels og dette er nok til å ødelegge opplevelsen for meg. Ingen av oss var spesielt sultne så vi nøyde oss med to enkle retter, trøffelpasta til meg – som var helt OK og en fiskerett til Jørn, som ikke var den beste han hadde smakt. Desserten derimot, jordbær fylt med karamellisert vaniljekrem, var helt uimotståelig. Nydelig.

Fullsizeoutput 395c

Dette er imidlertid også et sted vi vil besøke igjen, men kanskje helst til lunch.

Det mest spesielle stedet vi besøkte var Bar Abaco. Om du skal til Palma så MÅ du rett og slett innom denne skrullete baren – så pompøs og overdådig at du ikke trodde det var mulig. Trykk deg inn på hjemmesiden deres og få et bedre inntrykk av hvordan det ser ut. Ikke nok med at det er hundrevis av levende lys, bugnende blomsterbuketter og hauger med frukt som ligger dandert overalt – det er også musikk – klassiske svisker som strømmer ut av høytalere og hensetter deg til en annen tid. Hver fredag ved midnatt slipper de roseblader over gjestene fra balkongen i 2. etg.

 

IMG 0448

IMG 0459

IMG 0429

Fullsizeoutput 3962

Fullsizeoutput 395e

 

Hvis du sitter akkurat her ved midnatt på fredager får du roseblader strødd over deg 🙂

Fullsizeoutput 395d

Om du er glad i shopping er Palma riktig plass for deg, her finner man alt hjertet begjærer. Spennende vintagebutikker i St Catalina, men også designbutikker som Vuitton, Gucci etc  og typiske kjedebutikker som Zara, Massimo Dutti, HM og lignende.Jeg har forresten aldri sett så mange skobutikker noe sted som i Palma, de ligger tett som hagl, bare å velge og vrake blant topp kvalitetsmerker. Det finnes i grunnen noe for enhver smak. Prisene ligger en god del under de norske.

Gamlebyen må du absolutt få med deg og gågatene rundt Plaza Mayor. På Plaza Mayor er det ofte marked, tryllekunstnere og annen underholdning. Det er uansett koselig å sitte ved et bord på en av restaurantene som omkranser plassen og nyte en kaffe eller noe annet.

IMG 0015

Fullsizeoutput 3963

Mange trapper opp mot Plaza Mayor, men lett å komme til toppen allikevel

Fullsizeoutput 396b

I tillegg til Plaza Mayor er det mange koselige, små torg som dukker opp – her er det alltid koselig å ta en stopp og noe å drikke enten det er midt på dagen eller hjem fra middag om kvelden.

IMG 0425

Fullsizeoutput 3965

Og ginbarer finnes selvsagt også

Fullsizeoutput 3968

Ja, Palma er virkelig byen som har «alt», i alle fall det meste. Jeg gleder meg allerede masse til å reise tilbake selv om det er et år til og jeg har mange reiseopplevelser foran meg før det.

[wzslider]

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *