Det sies at Crêpes Suzette oppstod på grunn av et uhell. En berømt kjøkkensjef laget pannekaker i likør til kong Edvard VII og plutselig tok de fyr. Kjøkkensjefen valgte likevel å servere kongen de brennende pannekakene, noe kongen syntes var helt fantastisk. Navnet fikk de til ære for en ung dame som satt ved kongens bord, Suzette.
Det tar litt tid å lage denne desserten, men mye kan gjøres på forhånd. Pannekakene kan for eksempel stekes noen timer før de skal serveres, sausen kan også lages slik at det bare er å varme den opp når den skal brukes. Men resten må gjøres rett før servering og selvs flamberingen bør gjøres ved bordet for effektens skyld.
Ellers tror jeg alle som har smakt denne desserten synes den er noe av det beste som finnes.
Ingredienser:
- 3 egg
- 75 g sukker
- 100 g mel
- 1 knivsodd salt
- 3 dl melk
- 50 g smeltet smør
Suzettesaus:
- 150 g sukker
- 50 g usaltet smør
- 1 vaniljestang
- 1 dl sitronsaft
- 2 dl sppelsinjuice
- 1/2 dl Grand Marner eller mer (Jeg brukte 1 dl i denne oppskriften, det synes jeg var for mye)
- Ristede, hakkede mandler
Fremgangsmåte:
- Pisk sammen egg og sukker
- Rør inn salt, mel og smør
- Tilsett melk
- Bland sammen slik at det blir en glatt røre
- La det gjerne svelle i kjøleskapet15-20 minutter
- Spe med mer melk hvis røren er for tykk og stek til de har fått fin farge
- Brett dem i trekanter og legg dem på en tallerken til de skal oppi sausen
Sausen:
- Karamellisér sukkeret i en tørr panne
- Tilsett smøret
- Tilsett sitron og appelsinjuice og la det koke i ca 5 minutter
- Fold pannekakene i trekanter og legg de i suzettesausen
- Kok opp og vend pannekakene slik at de dekkes av sausen
- Tilsett Grand Marnier og tenn på den kokende sausen med en lighter
- Dryss over ristede, hakkede mandler eller nøtter
- Serveres gjerne med vaniljeis eller pisket krem