Bacalhau à brás / Hvit bacalao

IMG 0226

Jeg har prøvd å spise bacalao mange ganger, men må innrømme at det har blitt med forsøket. Jeg klarer rett og slett ikke å like smaken på klippfisk og tørrfisk. Men prøvd har jeg altså, jeg gir meg ikke så lett.

Derfor har jeg også gitt bacalao en siste sjanse og laget den hvite utgaven i håp om at jeg liker den bedre. Nå er det jo ikke noe mål i seg selv å like alt, men det irriterer meg at det finnes smaker jeg ikke blir fortrolig med.

For å få vekk en god del av den karakteristiske smaken vannet jeg ut fisken i 4 døgn og skiftet vann en gang i døgnet. Om du har lyst til å prøve denne oppskriften bør du nok ikke vanne ut fisken like lenge. Vel og merke – hvis du liker klippfisk da.

Jeg kjøpte den dyreste klippfiskpakken jeg fant på Meny (Dypvik) fordi jeg regnet med at det var den beste man kunne få og så håpet jeg det beste.

Og hva skjedde tror dere? Jeg likte den faktisk, ikke slik at det er min nye favorittrett, men jeg kan absolutt spise den flere ganger. Det ble litt rester og dagen etter småspiste jeg av restene helt til det var tomt. Synd det tar såpass lang tid å lage denne retten, man må jo bestemme seg flere dager i forveien på grunn av bløtleggingen.  Poteter og grønnsaker må stekes i pannen før det skal i gryten og dette tar selvsagt også mer tid enn å ha alt i kjelen samtidig. Det kan man vel kanskje også gjøre forresten.

Ellers er det jo litt morsomt at Bacalhau à brás er favorittretten til fotballspilleren Ronaldo.

 

Ingredienser

 • 1 pakke god klippfisk
 • 3 middels store løk i skiver
 • 4 fedd hvitløk, hakket
 • 1 rød chili uten frø, hakket
 • 2 gulrøtter i terninger
 • 1 stilk av broccoli i terninger (frivillig)
 • 1-2 selleristenger i terninger
 • ca 150 gram bacon eller chorizo i terninger
 • ca 750 gram poteter i skiver
 • ca 100 gram svarte oliven, gjerne delt i to
 • Persille
 • 1 boks kremfløte, evt matfløte
 • 4 egg, sammenpisket
 • Olivenolje

Fremgangsmåte:

 • Surr baconet i pannen til det er gjennomstekt og sett det til side
 • Løk, hvitløk og chili surres i olivenolje til det er blankt
 • Ha dette over i en bolle og sett til side
 • Surr potetene i olje til de begynner å bli myke og ha dem deretter over i en bolle (dette tar ca 20 minutter)
 • Surr resten av grønnsakene til de begynner å bli myke og ha dette over i bollen med poteter. Bland forsiktig

 

Så langt kan retten forberedes på forhånd

 

 • Ta opp klippfisken og legg den på et kjøkkenpapir
Fullsizeoutput 368b
 • Skjær den deretter i terninger på ca 2 x 2 cm
 • Ha litt av løkblandingen i bunnen av gryten
 • Legg deretter klippfisk, poteter og grønnsaker lagvis i gryten med litt av løkblandingen innimellom
 • Hell over litt av fløten
Fullsizeoutput 368d
 • Kok opp og la gryten trekke ved svak varme i ca 30-40 minutter til fisken er ferdig
 • Spe med mer fløte underveis
 • Knekk eggene i en bolle og pisk dem sammen
 • Hell dem i gryten og bland forsiktig sammen
 • Smak til med pepper og evt litt salt
 • Tilsett oliven, litt bacon og hakket persille
Fullsizeoutput 3693
 • Ha over på tallerkener og dryss litt mer av baconet og hakket persille over
IMG 0227
 • Serveres med en grønn salat med tomater og oliven
Fullsizeoutput 3691

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *