I dag får dere oppskrift på en skikkelig klassiker. Dette er ordentlig tradisjonsmat for meg, noe vi spiste hver høst da jeg var barn og det var ferskt lam å få kjøpt. Foreldrene mine pleide å kjøpe et helt lam som ble delt opp og lagt i fryseren, og det ble mye godt av det lammet.
Dette er også tradisjonell påskemat, hver påskeaften stod det lammelår på menyen. Etter at jeg flyttet hjemmefra er dette noe jeg har videreført. Tilbehøret har endret seg med årene, men det er de fløtegratinerte potetene og de ovnsbakte grønnsakene som er «ordentlig» lammestekmiddag for meg.
De gangene vi er i Norge i påsken spiser vi alltid lammestek, selv om jeg egentlig foretrekker filéten. Noen ganger MÅ det rett og slett være stek.
Det er ikke noe spesielt med oppskriften nedenfor bortsett fra at den smaker nydelig, men portvinssausen er ikke bare nydelig – den er himmelsk 🙂
Ingredienser:
Steken:
- 1 surret lammestek
- Hvitløk
- Rosmarin
- Salt og pepper
- 2-3 dl buljong
- 3 gulrøtter
- 1 løk
Fremgangsmåte:
- La lammesteken ligge fremme en times tid før den skal tilberedes
- Lag små snitt i steken og stikk inn små hvitløkbåter og rosmarin
- Gni steken inn med salt og pepper
- Hvis du har tid – brun steken raskt på alle sider
- Ha buljong og grovkuttede grønnsaker i ovnspannen eller i et ildfast fat
- Legg steken oppi
- Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken
- Stek ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 64 grader, ca 1 1/2 – 2 timer
- La steken hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp
Fløtegratinerte poteter:
- Skrell og del poteter i tykke skiver
- Kok i 15-20 minutter
- Damp dem tørre
- Ha olje i et ildfast fat
- Legg potetskivene oppi
- Skjær 4-5 hvitløkfedd i skiver og bland med potetene
- Salte og pepre
- Hell over 2,5 dl matfløte eller melk
- Fordel noen smørklumper over
- Ha parmesanost på toppen
- Bak i ovn til den er gylden på toppen, ca 30 minutter
Ovnsbakte grønnsaker:
- Gulrøtter
- Kålrot
- Pastinakk
- Neper
- og ellers det du måtte ønske
- Skjær grønnsakene i staver
- Ha de over i et ildfast fat sammen med olivenolje og litt smør
- Salte og pepre
- Bak i ovnen til grønnsakene er møre, ca 40 minutter
Portvinssaus:
- 2 ss sukker
- 2 ss rødvinseddik
- 1 pakke kjøttkraft, jeg foretrekker Jacobs hvis jeg ikke har hjemmelaget
- 1 dl vann
- 1 dl portvin
- 3 ss balsamicoeddik
- Kraft fra lammesteken
- salt og pepper
- 2 ss smør røres inn til slutt
Fremgangsmåte:
- Ha sukker i kjelen og la det smelte og bli brunt, ikke brent
- Tilsett rødvinseddik og la det koke til sukkeret har løst seg opp
- Tilsett kraft og vann
- Kok inn til 1/3
- Tilsett portvin og balsamicoeddik
- Kok inn
- Tilsett kraft fra lammesteken
- Smak til med salt og pepper
- Rør inn smør til slutt
NB! Må ikke koke etter at smøret er rørt inn
Om du bare har en stekeovn kan det være problematisk å lage 3 ulike retter som skal ha ulik temperatur. Det løser du fint ved å tilberede poteter og grønnsaker på forhånd slik at det er nesten ferdig. Når lammesteken er ferdig tar du den ut og setter temperaturen opp til 225 grader. Inn med poteter og grønnsaker og la det steke ferdig mens lammet hviler (ca 20 minutter)