Champagne – tips til restauranter og litt til

Restchamp

Dere som leser bloggen min eller følger meg på Facebook eller Instagram vet at jeg har vært i Champagne nå. Dette i forbindelse med PV-konseptet (Personal Vintage). Du kan lese de andre innleggene mine HER.

Siden vi var sammen med lokalkjente slapp vi å finne fram til restauranter selv, samtidig som vi visste at restaurantene var supre.

I dette innlegget vil jeg bl.a. skrive litt om noen av de restaurantene vi spiste på under oppholdet, fortrinnsvis i Eperney og Reims samt en spesiell liten restaurant langt ute på landsbygda i en gammel jernbanestasjon.

Om man skal til Champagne vil jeg anbefale at man bor i Reims eller Epernay hvis man vil ha litt liv rundt seg. Disse to byene er de største i Champagne og begge liker å kalle seg for «hovedstaden i Champagne». Jeg har bodd begge steder, men i fremtiden vil jeg nok bo i Reims, det er en by jeg virkelig liker og trives i. Den er passe stor, har bl.a. Gallerie Lafayette og mye bra shoppingmuligheter om man er interessert i det, den har den fantastiske gotiske katedralen, Notre- Dame de Reims,  som står på Unescos Verdensarvliste, og uendelig mye annet å tilby.

 

Notre Dame de Reims med de fantastiske glassmaleriene


Bilde 02 10 2016 17 58 57

IMG 5758

IMG 5764

 

 

Utsikt til katedralen fra hotellet vårt

Fullsizeoutput 2ef6

IMG 5779

 

Takterrassen på hotellet vårt med katedralen i bakgrunnen

Bilde 04 10 2016 18 47 30

 

Det smaker med en pastis etter litervis med champagne de siste dagene

Bilde 04 10 2016 18 37 23

 

De har også en rekke muséer og gallerier, blant annet Museum of The Surrender hvor de offisielle papirene som avsluttet 2. verdenskrig ble underskrevet.

Byen ligger fint plassert i Champagne med kort avstand til de andre byene og hundrevis av champagnehus. Det kan liksom ikke bli bedre synes jeg. I Reims finner du også de kjente store champagnehusene Veuve Clicquot , Lanson, Tattinger, Vranken-Pommery,  Krug, og G.H. Martel. Det lokale turistkontoret, eller hotellene, hjelper deg med å få booket omvisning. Personlig foretrekker jeg heller de små champagnehusene, men et besøk på et av de store hører liksom med det også.

I Epernay ligger også flere av de store champagnehusene, blant annet Moët & Chandon, Pol Roger og Eugène Mercier langs Avenue de Champagne. Det er flere inne i byen, og også her kan man få info om åpningstider etc på byens turistkontor. Skal du være noen dager i Epernay anbefaler jeg lille og nydelige hotellet La Villa Eugene.

Når man er i Epernay besøker man selvsagt et eller flere champagnehus, men man bør også få med seg Le Chocolat , det er selve sjokoladehimmelen. Ellers finnes Gallerie Lafayette her også, men det skal sies at når man besøker Champagne så er det champagne som er i i fokus.

Epernay er forresten den byen i Frankrike med høyest gjennomsnittsinntekt.

I tillegg til at vi besøkte flere champagneprodusenter så spiste vi mye god mat på gode restauranter, og de jeg nevner nedenfor kan jeg absolutt anbefale.


To gode restauranter i Epernay:

La Grillade Gourmand er en nydelig, liten restaurant i sentrum av byen. Her har de en fin terrasse man kan sitte når været er fint. Inne har de peis hvor de griller kjøtt og annet som kan grilles.

IMG 5578

 

De har den største champagnemeny jeg har sett i mitt liv, begriper ikke at det er mulig å ha så mye champagne i kjelleren.

IMG 5574

IMG 5573

 

Her spiste jeg nydelig due med foie gras og Jørn casserole med kalvebrissel og gåselever. Og selvsagt champagne ved siden av. Og ostefatet var ikke å forakte heller.

IMG 5576


Vi spiste også på Brasserie La Banque som ligger i et gammelt banklokale – derav navnet. Her spiste vi en deilig lunch, jeg en salat med foie gras og Jørn en Pot au Feu med kalv og foie gras

Bilde 02 10 2016 13 51 50

Unspecified

 

Gode restauranter i Reims

Siden vi bodde mesteparten av tiden i Reims var det naturlig at det var her vi prøvde de fleste restaurantene. Det er i alle fall nok å velge blant, alle typer og alle prisklasser. Her koste vi oss med fransk petit dejeuner på utecafé, champagnelunch på torget, nydelige middager på gode restauranter. Nedenfor tar jeg med noen tips til restauranter vi spiste på og som jeg har lyst til å besøke flere ganger. 

IMG 2104

Bilde 04 10 2016 11 31 00 

Bilde 04 10 2016 14 33 32

 

Om du er glad i skalldyr bør du ta deg en tur på Brasserie Flo .Restauranten har annen mat også, men for oss var det altså skalldyrfatet som skulle testes. Tre av de andre hadde spist her flere ganger tidligere så de anbefalte skalldyrene på det varmeste. OMG, det var litt av en opplevelse å få et av de største skaldyrfatene jeg har sett, på bordet.

Torill3

IMG 5675

Her fantes alt mitt hjerte begjærer og litt til; kreps, hummer, reker, krabbe, østers, snegler, en rekke forskjellige skjell jeg aldri har sett før etc. Jeg blir ofte skuffet når jeg bestiller skalldyrfat som virker så innholdsrike, men så viser det seg at over halvparten er blåskjell som nærmest brukes som fyllmasse. Sånn var det ikke her i alle fall. Topp rett og slett.

IMG 0289

IMG 0296

IMG 0297

 Torill2 

IMG 5674

IMG 5677

 

Den ene champagneflasken etter den andre forsvant mens vi spiste, til slutt ba jeg om å få et glass hvitvin – ble litt lei av champagne der og da, men det varte ikke så lenge før lysten var tilbake.

IMG 5684

 

En annen restaurant vi spiste på og som jeg også kan anbefale er Le Millenaire, den har 1 stjerne i Guide  Michelin. Hit ble vi invitert av Champagneprodusenten Moutardier .

 IMG 5738

Restauranten ligger i nærheten av katedralen og er innredet i moderne stil i lyst tre i champagnetoner. Laurent LaPlaige åpnet Le Millenaire i 1999 etter at han i flere år hadde jobbet ved både 2 og 3-stjerners Michelinrestauranter rundt i Frankrike. I 2011 fikk restauranten en Michelinstjerne. I dag driver han restauranten sammen med sin sønn Thibault LaPlage.

 Jeg er IKKE så liten, det må være feil på bildet 🙁

IMG 5756

 

Restauranten baserer seg på lokale sesongbaserte råvarer og man kan velge mellom forskjellige menyer eller velge A la Carte. Vi spiste oss gjennom en meny og drakk champagne til alle rettene.  Simon Moutardier valgte å starte med en av sine egne champagner (som han mente var for høyt priset) og fortsatte med flere andre. Det var morsomt å observere hvordan en kjenner kontrollerer kvaliteten på champagnen. 

Man snuser og vurderer, snuser og vurderer

Moutardier1

 

Hva vi spiste:

Aperitif

IMG 5734

 

Stekt foie gras med jordbærsorbet og reddiker

IMG 5739

 

Dorade med potetskjell og skalldyremulsjon

IMG 5741

 

Filét av black angus med artisjokkpuré, vårløk og bellotaskinke. Grønn peppersaus

IMG 5743

 

Vaniljeis, røde bær og sorbét

IMG 5746

 

Petit fours

Fullsizeoutput 300f

 

Denne restauranten likte jeg veldig godt, topp mat og flott service, uformelt, men med stil. Jeg spiser gjerne her flere ganger.

 

Vi spiste også på Le Gaulois som tydeligvis var en meget populær restaurant. Den hadde super beliggenhet og mange bord utendørs hvor det er fint å sitte når det er varmt nok.

Fullsizeoutput 3010

 

Jeg vil ikke si at maten var mer enn middels, ikke var det billig heller – så det er ikke egentlig noen grunn til å spise her med mindre man liker å sitte utendørs. Jeg kan ikke si noe om alle rettene på menyen selvsagt, men de hadde stort utvalg, og er spesielt kjent for blåskjellene. Selv spiste jeg froskelår og entrecôte. Froskelårene var helt topp, men entrecôten var ikke noe spesielt.

Fullsizeoutput 3017

 

Dårlig utvalg av vin på glass, for her er man i Champagne tydeligvis. Mye bra champagne og Patrik sørget for at det kom mye av den på bordet.

Fullsizeoutput 3018

 

Glue Pot  er en bar rett i nærheten av Le Gaulois. Her har de godt utvalg av champagne 🙂 Det ser kanskje litt glorete ut, men det er faktisk riktig hyggelig der.

 Fullsizeoutput 301c

 

En restaurant vi ikke spiste på denne gangen er 3-stjerners restauranten  L’Assiette Champenoise . Men neste gang har jeg lyst til å bestille bord her. Restauranten ligger i  et nydelig, lite hotell (5 sjerner) så her kan man altså både bo og spise godt. Restauranten ligger ca 7 km utenfor sentrum så hit må man ta taxi. 

I Sør-Europa har jeg spist på mange flotte restauranter som ligger langt utenfor tettbebyggelsen, mange mil fra nærmeste by. Folk kjører milevis på grunn av maten. 

Jeg har ofte lurt på hva som gjør at man lykkes med å drive restauranter langt utenfor folkeskikken i Sør-Europa, mens man i Norge ikke klarer det midt i sentrum. I Moss for eksempel, der er det ikke mange restauranter som overlever.

På turen vår i Champagne spiste vi også lunch på en liten restaurant på landsbygda,  La Gare, i Le Mesnil-sur-Oger, som altså lå i en nedlagt jernbanestasjon. Da vi kom var restauranten full, men vi hadde heldigvis bestilt bord. Her var gjestene uten unntak franske, helt autentisk og veldig koselig. Siden vi hadde et stramt program ble det en enkel og ganske rask lunch her. 

Jeg anbefaler dere en tur hit om dere skal en tur rundt i Champagne. 

Fullsizeoutput 3130

 

Her spiste jeg innbakt chevre i filodeig med salat. Nydelig

Fullsizeoutput 3139

Fullsizeoutput 3133

Det er  ikke mangel på verken restauranter eller champagne i denne regionen. Jeg kan absolutt anbefale en reise hit selv om du ikke er spesielt interessert i champagne. Landskapet er vakkert, maten er nydelig og det er noe for enhver smak her.

Vi satser på en tur tilbake til våren da champagnen skal testes 🙂 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *