I august var vi 2 dager på Vega havhotell, det ble 2 dager med herlige opplevelser – for både kropp og sjel. Det lille og vakre hotellet ligger midt i verdensarven, på Vega som står på Unescos World Heritagelist (Verdensarvlisten). Det er lett å forstå hvorfor når man sitter på fergen og passerer øyriket, stopper på Ylvingen og til slutt Vega. Det er så utrolig vakkert og fredfylt på en måte.
Jørn beskrev Vega som en verden av stillhet. Etter middagen den første kvelden ble vi sittende litt utenfor rommet vårt og samme hvor mye vi anstrengte oss hørte vi absolutt ingenting. Ingen fjerne biler, stemmer, tog, fly eller skip, ikke musikk eller dyr. Bare stillhet, mørke og litt fjerne fyrblink – lenge mellom hver gang. Og for noen av oss er absolutt stillhet litt terapi, ikke hele tiden, men noen verdifulle stunder som gir litt ro i sjelen.
Vi gikk tur i området rundt hotellet og vi kunne ikke høre en lyd da heller – det var så fint og rart.
Vega havhotell drives av Jon og Anna Aga som virkelig har laget et nydelig sted som kler naturen veldig godt. Her er det ingen luksus, men små detaljer som gjør hotellet til et lite eventyr for oss som er der. Vi hadde bestilt suite og var så heldige å få selve brudesuiten med nydelig utsikt mot naturen utenfor. Det er ikke TV på rommene, her er det meningen å nyte naturen og hverandre.
Restauranten på hotellet er selvsagt noe for seg selv, det er en gourmetrestaurant som serverer ulike 5-retters menyer med vinpakker hver kveld. Mange, kanskje de fleste som besøker Vega Havhotell, kommer pga restauranten, og har bare en eller to overnattinger. Men det er også de som blir i 2 uker.
I restauranten er ingenting overlatt til tilfeldighetene, også her er det de små detaljene som gjør det så fint. Serviset og bestikket som benyttes er selvsagt nydelig og av topp kvalitet.
Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når det gjelder råvarene heller. .Jon Aga sier det slik:
«Jeg komponerer menyene ut ifra hva jeg får inn av ferske råvarer; skalldyr, fisk, grønnsaker, bær og kjøtt. Alle rettene har forankring i lokale råvarer fra områdene rundt Vega og Helgeland”
Middagene:
Dag 1:
- Tiltygg med 3 smaker
- Ørret med kongekrabbesmør, vinkokt gulrot og jordskokkpuré
- Kalv med sjysaus, fondantpotet, soppterte, småløk
- 3 Oster
- Sjokolademoussekake med sitronkrem
Dag 2:
Tiltygg med 3 smaker
Smørbakt villkveite fra Hysværfjorden med linsesmør og pastinakkpuré
Kullgrillet filét av lam med duchessepotet, petit poise, soppterrin, gulrottopp
Langtidsmodnet ost fra Sæterstad gård
Nylaget crème Brulée med coulis og sironkake
Frokosten:
Lekkert og delikat alt sammen. Mye lokale og kortreiste produkter her også, økologiske egg, nydelig brød (antagelig bakt på stedet), nydelig kaffe og te. Jeg fikk suketter til teen min i en liten porselensskål. Også en liten detalj som gjør helheten fin. Som regel får man jo sukettboksen på bordet.
Personalet:
Usedvanlig hyggelig personale. Da vi var der var det en svensk jente, Elin, som betjente resepsjonen og serverte om kvelden første dag. Hun hadde jobbet der i 4 måneder og skulle reise hjem til Eskildstuna to dager senere for å starte på sin lærerutdannelse. En annen jente som alternerte med Elin var akkurat likedan, usedvanlig blid og hyggelig. Hun var fra Vega og hadde også sommerjobb. Hun skulle nå til Val di Fiemme for å perfeksjonere seg i sporten sin.
Omgivelsene:
Herregud så vakkert! Kystlandskapet i Norge er noe for seg selv, jeg blir nesten høytidsstemt bare ved å tenke på det. Og jeg anbefaler virkelig alle andre til å besøke dette paradiset, både skjønnheten og stillheten og alt det rare som man ikke helt skjønner er noe alle burde få oppleve.
[wzslider]
Vad fint du har skrivit om Vega och Havhotellet. Kul att du gillade det.
Tack för de fina orden. Ha det fint!
Så hyggelig at du fant det da