Jeg bruker ofte andebryst når jeg har gjester og det er flere grunner til det. Jeg liker det godt og det kan også varieres i det uendelige. Jeg har imidlertid et krav til andebrystet, det må være av god kvalitet. Andebryst fra Holte gård og Gårdsand synes jeg er meget bra.
Denne gangen valgte jeg å prøve Flower Sprout, eller rosettkål som den også kalles. Flowersprout er en blanding av rosenkål og grønnkål og er nydelig å se på, som en liten blomst.
Man kan både koke og steke flowesprouten, den trenger kort tilberedningstid. Legg den i kokende, lettsaltet vann og la den koke i 3 minutter. Slå av vannet og skyll den i kaldt vann for å stoppe kokingen. Smelt 2 ss smør i kjelen og legg kålen tilbake. Rist på kjelen slik at det kommer smør overalt.
Du finner flere oppskrifter med and HER.
Fremgangsmåte andebryst:
- Ta andebrystet ut av plasten, skyll og tørk det
- Skjær ruter i skinnet (ikke i kjøttet)
- Bland salt, pepper og provencekrydder og gni inn
- Sett platen på høy varme
- Stek brystene med skinnsiden ned i tørr panne til de har fått fin farge og skinnet har blitt sprøtt
- Snu brystene og stek litt på den andre siden
- Stek deretter brystene ferdig i ovnen ved 200 grader i 13-14 minutter avhengig av hvor rødt du vil ha kjøttet. (Brystet på bildet har stekt i 13 min)
- La andebrystene hvile 15-20 minutter før du skjærer dem opp (hold dem varme ved å pakke dem inn i aluminiumsfolie og håndkle)
- 2 dl appelsinjuice
- 1/2 dl hvitvin
- 1/2 dl kyllingkraft
- 2 ss god balsamicoeddik
- 2 ss smør
- Litt sukker
- Salt og pepper
- evt litt maizenna
Fremgangsmåte:
- Ha appelsinjuice og hvitvin i en kjele
- La dette koke inn noe
- Tilsett kyllingkraft og smak til med balsamicoeddik
- Tilsett sukkeret, ca 1 ts
- La dette koke inn til ca halvparten
- Tilsett smøret rett før servering
- sausen må ikke koke etter at smøret er rørt inn
- Om du synes sausen er litt tynn kan du tilsette maizenna før du tilsetter smøret
- Gode poteter, f.eks. morenepoteter,
- Valborggulrøtter (regnbuegulrøtter)
- Delikatesseløk
- Olivenolje
- Salt og pepper
- Timian
Eple- og rødløkkompott:
- 2 rødløk
- 2 faste, litt syrlige epler
- 2 ss smør
- 1 ss brunt sukker
- 3-4 ss eplemost
- salt og pepper
- frisk timian
Fremgangsmåte:
- Del løken i skiver og surr den myk i smør
- Tilsett sukkeret og la det smelte
- Tilsett epler i båter, timian og eplemost
- Stek videre til eplemosten har kokt inn
- Smak til med salt