Andebryst med rosettkål, bakte grønnsaker, kompott og appelsinsaus
Jeg bruker ofte andebryst når jeg har gjester og det er flere grunner til det. Jeg liker det godt og det kan også varieres i det uendelige. Jeg har imidlertid et krav til andebrystet, det må være av god kvalitet. Andebryst fra Holte gård og Gårdsand synes jeg er meget bra.
Denne gangen valgte jeg å prøve Flower Sprout, eller rosettkål som den også kalles. Flowersprout er en blanding av rosenkål og grønnkål og er nydelig å se på, som en liten blomst.
Man kan både koke og steke flowesprouten, den trenger kort tilberedningstid. Legg den i kokende, lettsaltet vann og la den koke i 3 minutter. Slå av vannet og skyll den i kaldt vann for å stoppe kokingen. Smelt 2 ss smør i kjelen og legg kålen tilbake. Rist på kjelen slik at det kommer smør overalt.
Du finner flere oppskrifter med and HER.
Fremgangsmåte andebryst:
- Ta andebrystet ut av plasten, skyll og tørk det
- Skjær ruter i skinnet (ikke i kjøttet)
- Bland salt, pepper og provencekrydder og gni inn

- Sett platen på høy varme
- Stek brystene med skinnsiden ned i tørr panne til de har fått fin farge og skinnet har blitt sprøtt

- Snu brystene og stek litt på den andre siden
- Stek deretter brystene ferdig i ovnen ved 200 grader i 13-14 minutter avhengig av hvor rødt du vil ha kjøttet. (Brystet på bildet har stekt i 13 min)
- La andebrystene hvile 15-20 minutter før du skjærer dem opp (hold dem varme ved å pakke dem inn i aluminiumsfolie og håndkle)
- 2 dl appelsinjuice
- 1/2 dl hvitvin
- 1/2 dl kyllingkraft
- 2 ss god balsamicoeddik
- 2 ss smør
- Litt sukker
- Salt og pepper
- evt litt maizenna
Fremgangsmåte:
- Ha appelsinjuice og hvitvin i en kjele
- La dette koke inn noe
- Tilsett kyllingkraft og smak til med balsamicoeddik
- Tilsett sukkeret, ca 1 ts
- La dette koke inn til ca halvparten
- Tilsett smøret rett før servering
- sausen må ikke koke etter at smøret er rørt inn
- Om du synes sausen er litt tynn kan du tilsette maizenna før du tilsetter smøret
- Gode poteter, f.eks. morenepoteter,
- Valborggulrøtter (regnbuegulrøtter)
- Delikatesseløk
- Olivenolje
- Salt og pepper
- Timian
Eple- og rødløkkompott:
- 2 rødløk
- 2 faste, litt syrlige epler
- 2 ss smør
- 1 ss brunt sukker
- 3-4 ss eplemost
- salt og pepper
- frisk timian
Fremgangsmåte:
- Del løken i skiver og surr den myk i smør
- Tilsett sukkeret og la det smelte
- Tilsett epler i båter, timian og eplemost
- Stek videre til eplemosten har kokt inn
- Smak til med salt