Kjøkkenet og Børsen i Svolvær – ikke helt som forventet

Børsen

De to beste restaurantene i Svolvær er henholdsvis Børsen Spiseri og Kjøkkenet. ifølge Tripadvisor. Den førstnevnte ligger på Svinøya, ca 20 minutters spasertur fra Svolvær sentrum mens Kjøkkenet ligger i Svolvær sentrum, på Lamøya.

Børsen Spiseri ligger i en gammel bygning fra 1828 og det er lagt stor vekt på å bevare det originale preget. I tilknytning til restauranten ligger  Krambua, et lite kolonialmuseum som er innredet akkurat slik det så ut «i gamle dager”

Her serveres både kjøtt- og fiskeretter, men hovedvekten ligger naturlig nok på fisk slik det også er på restaurant Kjøkkenet. Denne restauranten er også innredet i gammel stil og har tradisjonsrike retter som blant annet boknafisk og tørrfisk på menyen. Restauranten er koselig innredet med en stor peis i midten, en rokk ved siden av og gammelt porselen i hyller på veggene.

I tilknytning til Kjøkkenet ligger Bryggebaren som er et samlingspunkt i Svolvær. Her skjer det ulike aktiviteter gjennom sommerukene; karaoke, konserter etc.

Vi har prøvd begge restaurantene og synes de er ganske like både når det gjelder meny og innredning. Sånn må det vel nødvendigvis være siden begge har en meny med tradisjonsretter og lokale råvarer.

Den første vi prøvde var Spiseriet Børsen.

IMG 5213

Her møtte vi noen venner som også var på besøk i byen. Vi startet kvelden med et lite besøk på Krambua og fikk en rask orientering om historien. Interessant.

 

hIMG 1285

IMG 5185

 

Som start på måltidet valgte vi flere forretter «En smak av Lofoten». Her var det ulike småretter som representerte smaker som er typiske for stedet, bl.a. speket hval, tørrfiskbrandade, laksemousse og mye annet snadder.

IMG 0148

Dette var, etter min mening, måltidets høydepunkt.

Som nevnt er det tradisjonsretter på menyen så to valgte tørrfisk og to valgte kveiten som skulle være dagens fangst. Tørrfisken ble servert med sprøstekt serranoskinke og gulrøtter og smakte bra ifølge de som spiste den

 

IMG 0150

 

Kveiten var imidlertid spesiell og en skuffelse. Jeg stusset da jeg fikk et fiskestykke med en ubestemmelig burgunderrød farge og ikke den kritthvite, lekre kveitefargen. På spørsmål om hva dette var ble det svart at kveiten var marinert i rødvin. Hvorfor marinere fersk kveite i rødvin? Jeg synes det tyder på at kveiten ikke var fersk. Det var ikke opplyst på menyen at kveiten var marinert og servitørene sa heller ingenting om det. Ikke bra!

IMG 0149

 

Middagen på Kjøkkenet ble omtrent det samme, kveite på meg og boknafisk på Jørn. Det var STORE porsjoner her, verken Jørn eller jeg klarte å spise opp det vi fikk. Jørns boknafisk smakte utmerket og kveiten min smakte kveite og ikke rødvin. Den var kanskje litt tørr, men akseptabel.

IMG 0178

IMG 0185

IMG 0187

 

Å rangere disse restaurantene er ikke enkelt siden Kjøkkenet og Børsen er relativt like med lik meny . Og det er dette jeg ikke skjønner. Restaurantene har en skattkiste å ta av når det gjelder råvarer. Det er fritt fram å benytte dem i nye og spennende kombinasjoner.

Jeg synes  det er flott at de serverer tradisjonsretter som tørrfisk og boknafisk, men hvorfor moderniserer de ikke rettene og presenterer dem på nye måter i tillegg til de gamle? Verden går fremover, ting endrer seg; også mat. Uten å tenke nytt tror jeg rettene vil forsvinne på sikt, i alle fall bli mindre brukt her i landet.

Det sies at det er tørrfisken som bygde landet vårt og det det må vi ikke glemme. Ta vare på tørrfisken, bruk den, men la den få utvikle seg i takt med tiden.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *