Kalvefilét er en delikatesse og bør alltid få følge med godt tilbehør. Smaken er mild og smakfull og kler ikke skarpe sauser etter min mening, men en nydelig soppsaus passer utmerket. Og en slik saus lager du kjapt og enkelt selv.
Denne gangen brukte jeg aromasopp og det passet perfekt, men du kan selvsagt også lage sausen med hvit champinjong eller annen sopp. Ta det du liker best.
På bildet ser dere soppsausen som tilbehør til kalvefilét som av en eller annen grunn virker overstekt. Den stod i ovnen til steketermometeret viste 58 grader, hvilte i 15 minutter og ble altså overstekt. Det er slik jeg alltid gjør det uten å få overstekt kjøtt, så dette skjønner jeg faktisk ikke.
Neste gang vil jeg tilberede filéten sous vide.
Kalvefiléten:
- Ta filéten ut av kjøleskapet ca 20 min før du skal tilberede den
- Krydre med salt og pepper
- Brun den ved sterk varme på alle sider
- Sett steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet
- Stek ved 150 grader til termometeret har nådd 58 grader
- Dekk til filéten og la den hvile 15-20 minutter
- Om du har latt den steke til 58 grader skal filéten nå være rød i midten, om du ønsker medium bør du la den steke til 62 grader
Tilbehør:
Det er mye som smaker godt sammen med kalv, men jeg liker, som nevnt, ikke for kraftig smak på sausen pga den milde smaken på kjøttet. Denne gangen serverte jeg ovnsstekte mandelpoteter, lettkokt broccoli, bakte cherrytomater (5 minutter i ovnen) og en nydelig soppsaus. Oppskrift på sausen finner du nedenfor.
Soppsaus:
Ingredienser:
- 250 gram aromasopp i biter
- 1-2 sjalottløk, finhakket
- 1 ss smør
- 1 ss olivenolje
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts svart pepper
- 2 dl redusert oksekraft (Jacobs er utmerket)
- 1,5 dl kremfløte
- 1 dl lettrømme
Fremgangsmåte:
- Del soppen og brun dem sammen med sjalottløken i smør og oje
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett kjøttkraft og kremfløte
- Kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens
Denne sausen smaker godt til de fleste typer kjøtt. Jeg har også laget den som tilbehør til kylling og kveite.