Vincents – en av de aller beste

Vincents2

Hver gang vi skal ut å reise finner jeg fram til aktuelle restauranter på stedet og bestiller bord på noen av dem. Mest interessert er jeg i de restaurantene som skiller seg ut på en eller annen måte, f.eks. fordi de har en eller flere Michelinstjerner eller er kjent for andre ting. Nye konsepter som popup og hjemmerestauranter synes jeg er spesielt morsomt.

Når vi nå skulle til Riga sjekket jeg som vanlig og kom over Vincents som stod på en liste over verdens 30 beste  og som hadde en artig historie. Det er vel ikke en celebritet i verden som ikke har spist der, f.eks. den japanske keiseren, dronning Elisabeth, Elton John og Barak Obama. Jens Stoltenbergs bilde hang også på «skryteveggen» så det har vært andre nordmenn før oss. Hehe.

IMG 9994

Vi bestilte altså bord, og jeg er så utrolig glad for det. Det var en stor kulinarisk opplevelse og så fantastisk hyggelig. Sammenlignet med Maaemo og andre tilsvarende restauranter var prisene «lave» så man ble ikke ruinert av å spise der.

 

IMG 3636

Vincents ble åpnet i 1994, men dagens eier, Martins Ritins, overtok roret for 15 år siden. Mr Ritins er en stjerne på linje med Jamie Oliver og Heston Bluhmenthal med eget TV-show som nå er inne i sin 10. sesong. Han er president i Latvias Slow Food Association og undervser også barn og unge om kosthold. Han har utgitt flere bøker, bl.a. «Eating with Martins» hvor han kun bruker produkter som produseres i Latvia.

Han er født i Corby i England, men fikk sin utdannelse i London hvor han også jobbet som Chef på flere restauranter. Han har bodd flere år i Canada hvor han fikk interessen for økologisk mat og  kortreiste produkter.

Nå har han inngått nært samarbeid med flere småskalaprodusenter i Latvia og får hver uke friske produkter til Vincents. Det betyr at menyen skifter hver uke alt etter hva han får inn av frisk frukt, grønnsaker. bær, sopp og annet som er i sesong

Restauranten ligger i en av de vakreste områdene i Riga, i en gate med vakre herskapshus ca 20 minutters spasertur fra Old Town. Men det er ingen grunn til å spasere, restauranten har bl.a. sin egen Mercedes S500  med uniformert sjåfør som både kan hente og bringe. Vi benyttet den hjem fra restauranten og det føltes ganske kult å vrenge opp foran hotellet vårt med en sjåfør som spratt rundt og åpnet dører.. Det var en del som tittet på oss og sikkert trodde vi var celebriteter. Jeg elsker å føle meg som det . Hehe.

Menyen på Vincents er spennende, og skifter som sagt etter tilgang på råvarer. Da vi var der hadde de fått inn snowcrab for bare 3 timer siden, så den stod nå på kveldens meny. Håndfangede kamskjell fra Frøya i Trøndelag  var også en kuriositet man kanskje ikke venter å finne i Riga. I tillegg hadde de selvsagt flere forskjellige østers ankommet fra Bretagne for bare timer siden. Kaviar i forskjellige varianter stod også på menyen til en ganske frisk pris, 140 Euro for 50 gram.

Kjøtt av aller beste kvalitet stod også på menyen, som dryaged steaks, japansk wagyu-biff og det meste av lekkerheter, menyen kan i sin helhet leses HER.

Vårt valg falt på Chefs Tastingmenu, noe vi pleier å velge da vi får en smak av en del spesialiteter det er artig å prøve. Vinene er nøye tilpasset rettene selvsagt, så det hele var en fabelaktig god og morsom matopplevelse. Nedenfor kan du lese om og se det meste av det vi fikk servert.

«Velkomstretten» – en vakker og fin matdekorasjon på husets regning. Her var det de brune pinnene som skulle spises.

IMG 9947

 

Deretter Amuse-bouche som var Umamiøsters med et glass Diebolt-Vallois-champagne, cremant cote des Blancs

Osters

Neste rett var en morsom sak, en iskule som man ikke kunne se gjennom. Dette ble presentert som Hailstorm. Chefen kom med en brenner som han begynte å varme opp kulen med. Først kunne vi skimte hva den inneholdt, så kunne vi se hva det var og til slutt smeltet kulen og innholdet var klart til å spise. Lekkert presentert.

Retten bestod av avocadocannelloni med snowcrab, jerusalemartisjokk med bresaola, hasselnøtter, karamellisert løk og 12 år gammel balsamicoeddik.  Deilig Pouilly-Fuissé fulgte retten, og om dere er interessert kan dere se hele vinmenyen vår nederst i innlegget.

Kule

IMG 3549

 

Neste rett var også en morsom sak. Servitøren kom bærende med en papirpose og opp av den tok han en hermetikkboks. Han beklaget at det var gått galt på kjøkkenet slik at vi måtte nøye oss med å spise hermetikk. Hehe. Det var jo selvsagt en spøk. Boksen ble åpnet og det som åpenbarte seg var kaldrøket laks fra Nordsjøen, frisk wasabi, crème fraiche og Mottra ostera kaviar. Det er ikke tvil om at dette er den aller beste varmrøkte laksen jeg har smakt.

Hermetikk

IMG 3555

 

Den ene gode retten fulgte etter den andre og neste rett var også helt nydelig, jeg elsker nemlig både ravioli og foie gras så det er klart den falt i smak. Retten bestod av nettopp dette samt litt balsamicoeddik og rosiner. OMG.

IMG 9967

IMG 3558

 

Så fulgte fiskeretten som var en fantastisk flyndre, flydd inn for noen timer siden. Enkelt, men perfekt tilbehør; brune reker, asparges , sukkererter og mandelsaus.

IMG 9970

IMG 9971

IMG 3566

Da var det tid for hvileretten sorbet, men det var selvsagt ingen vanlig sorbet slik man er vant til å få den servert. Her ble det trillet inn et kar med nitrogen hvor sorbeten ble tilberedt slik at det til slutt fremstod som en kjærlighet på pinne, eller en ispinne. Morsomt.

Sorbet

En som koser seg stadig mer etter som mat og vin kom på bordet

IMG 3562

 

Da var vi klare for kjøttretten som egentlig skulle være lam, men siden jeg helst ikke spiser rødt kjøtt ble det and i stedet. Den var både mør og saftig og ble servert med selleripuré, sopp og en del annet snadder

IMG 9981

IMG 3567

 

Ostevognen bød på en rekke deilige oster så det var bare å velge de man ville selv om det nå begynte å fylles opp. Deilig var det i alle fall

IMG 9984

IMG 3570

 

Desserten lignet ikke på noe jeg har spist før, det smakte epler i ulike varianter, men konsistensen lignet ikke på epler. Det var uansett utrolig velsmakende, ordentlige Paradise Apples som navnet også var

IMG 3571

IMG 3569

 

Og etter desserten fikk vi selvsagt smake på Pandoras box of Vincents handmade Amedei Chocolates

Sjoko3

Og som nevnt ovenfor ble vi kjørt hjem standmessig med egen sjåfør.

Både Jørn og jeg har besøkt mange topprestauranter, både 1, 2 og 3-stjerners Michelinrestauranter så dette var altså ikke første besøket vårt på en gourmetrestaurant. Vi er enige om at Vincents er blant de beste vi har besøkt både når det gjelder mat og service. Det er ingen tvil om at vi kommer tilbake.

Takk for oss.

IMG 3637

IMG 3645

 [wzslider]

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *