Riga – over all forventning

Riga

Jeg hadde hørt mye fint om Riga av venner som hadde vært der, så da vi skulle på en kort ferietur valgte vi Riga denne gangen.

Som de fleste vet er Riga hovedstaden i Latvia og det er det, det var i alle fall det jeg visste. Nå vet jeg i alle fall litt mer og jeg vet også at jeg vil tilbake. Jeg har også fått vite at Riga har en av Europas raskest voksende økonomier og at investeringene blomstrer. Norsk næringsliv har også slått seg ned i byen, spesielt Narvesen og Rimi finner du mange steder og minibanker men DNB-logo ser man overalt.

En morsom ting er at Riga faktisk er den byen i Europa med flest WiFi-spots per kvadratkilometer, så her er det ikke vanskelig å komme seg på nett. Alle offentlige transportmidler, hotell, restauranter og barer har selvsagt også fri WiFi. Sommeren 2014 ble Riga tildelt tittelen «Europas WiFi-hovedstad.

IMG 3626

Det er flere grunner til å besøke Riga, en av dem er operaen The Latvian National Opera and Ballet.  Denne operaen er høyt ansett og tilbyr forestillinger med de beste utøvere fra hele verden. Vi hadde bestilt billetter til Il Traviatore, den var helt fantastisk og en av de beste oppsetninger jeg har sett. I tillegg til opera og ballett er det et bredt spekter av ulike kulturelle aktiviteter i byen og de har også et flott konserthus og symfoniorkesteret deres er kjent over hele verden.

I juni hvert år er det operafestival i byen, jeg har virkelig lyst til å oppleve dette, så vi får se neste år. Denne sommeren er festivalen i sin helhet viet Verdi, så hadde jeg bare visst….

IMG 3610

 

Markedshallene

Disse hallene ligger ved elven, rett ved bussterminalen og togstasjonen og er blant Europas største. De ble opprinnelig bygget for å huse Zeppeliner luftskip, men er nå altså markedshaller hvor det er et yrende liv hver eneste dag. Det skal være ca 3000 salgsboder her så det sier noe om størrelsen. Her selges det frukt, grønnsaker, meieriprodukter, kjøtt, fisk, blomster, klær, sko og mere til. Hit går latvierne når de skal handle.

IMG 3516

IMG 9930

IMG 9933

IMG 9934

IMG 9935

IMG 3508

 

Gamlebyen

Riga har en nydelig gamleby som er det naturlige midtpunktet for turister som kommer til byen. Her er det et nettverk av trange middelaldergater, smug og torg som gjør det til en fin opplevelse å rusle rundt i joggesko (Glem de høye hælene) Her er det også koselige kaféer og restauranter og mye fin bebyggelse å feste øynene på, det er med god grunn at gamlebyen i Riga står på Unescos verdensarvliste.

IMG 3523

IMG 3526

 

Rigabalsam

På kneipene her er det vanlig å bestille den svarte drikken Rigabalsam som smaker som en veldig sterk hostesaft. Det er et krydderbrennevin som de har brygget her i byen siden 1700-tallet. Det skal visstnok hjelpe mot både det ene og det andre slik andre tilsvarende kryddersnapser skal gjøre, men det er vel tvilsomt . i alle fall er det vanlig å drikke sammen med det mørke ølet Lacplesis som er litt søtlig i smaken.

IMG 3481

 

 Shopping

Riga er virkelig en shoppingby. Her finner du det meste fra HM til kjente internasjonale merker som Karen Millen, Versage, Hilfiger, Michel Kors og mange flere. Prisene er vel mer eller mindre som hjemme når det gjelder de internasjonale merkene, men de latviske er selvsagt mye billigere.

Jeg har tidligere skrevet at shoppingmulighetene i Gdansk er bra, noe de også er, men her i Riga er det mye større. Det er lett å shoppe seg fattig her om man ikke vet å styre seg.

Det er to store kjøpesentre midt i Gamlebyen, Stockmann og Galerija Centrs. Begge er shoppingeldoradoer, og skal jeg sammenligne dem er nok Stockmann noe mer eksklusivt enn Galerija, i alle fall når det gjelder vesker og sko.

I tillegg til disse to er det flere andre shoppingsentre utenfor Old Town, blant annet Origo som ligger rett ved jernbanestasjonen..

 

Spa og velvære

De baltiske byene er vel kjent for de fleste som steder hvor spabehandlinger koster en brøkdel av hva det koster hjemme. Jeg tror nok prisene må  ha gått opp en del, men det er fortsatt mye billigere enn hjemme, ca halvparten tror jeg. En 60-minutters antistress-massasje koster f.eks. 55 Euro og en 60 minutters ansiktsbehandling koster 60 Euro.

Spa

 

Overnatting

Vi bodde på 4-stjerners  Wellton hotell Riga som var meget bra. Jeg vil anbefale at du koster på deg er superiorrom eller bedre, det koster uansett mye mindre enn det et tilsvarende hotell i Norge koster. Da får du også fri inngang til bassengområdet, ellers koster det 8 Euro.

Hvis du ønsker spabehandlinger bør du bestille dette samtidig som du sjekker inn.

Ellers er det en rekke overnattingsmuligheter i byen fra enkle hostaler til flotte luksushoteller.

 

IMG 3618

 

Restaurantanbefalinger

Så er det maten, Riga er regnet som den gastronomiske hovedstaden i Baltikum. Og hvis det er noe som betyr mye for meg så er det restauranter og mat, jeg kan gjerne reise til et sted bare fordi jeg vil spise på en spesiell restaurant. Og tilbudet i Riga er virkelig bra. Det vil komme et eget innlegg om en av restaurantene vi spiste på, gourmetrestauranten Vincents. Men det er altså mange flere og vi prøvde noen av dem.

Petergaiis er en av dem, og vi spiste både middag og lunch der. Den ligger sentralt i Old Town, rett ved St Peters Church, så den er lett å finne. Dette er en familiedrevet restaurant og maten de serverer er både latvisk og internasjonal.  Da vi spiste middag der spiste vi en salat med røkelaks (laksen var norsk, men var røket i restauranten), lammefilét og oksekjaker. Maten var absolutt velsmakende, men porsjonene var for store etter min smak. Jeg spiste ikke opp halvparten en gang. Men det er ikke alle rettene som er like store.

IMG 3577

IMG 3490

IMG 3496

IMG 3497

Til lunch spiste jeg en nydelig salat med mango, avocado, wasabi og reker og Jørn spiste noen små tartarer som også smakte helt nydelig. Pavlovaen til dessert ble i mektigste laget, men smaken var OK.

IMG 3583

IMG 3585

IMG 3592

 

Easy Wine er også en restaurant jeg kan anbefale, spesielt hvis du er glad i vin. Denne restauranten ligger også I en av de svingete, brusteinsbelagte gatene i Gamlebyen.

Morsomt konsept for den som vil smake litt av alt i stedet for å kjøpe en flaske og nyte hele kvelden. Her kan man kjøpe seg et glass av over 60 viner, fra smaksdråper til ganske så velfylte glass. Alle flaskene er montert i dispensere i glasskap. Du får et “kredittkort” ved ankomst, dytter det i maskinen, fyller glasset med ønsket type og mengde og koser deg.  Og gjentar. Og gjentar. Og betaler når du går. Hvor ellers kan man f. eks. kjøpe seg ett glass av en Brunellovin fra Gaia? Flott konsept. De har også deilige småretter eller bare snacks å by på. Passet perfekt for oss etter en flott operaaften.

IMG 3533

 

Neiburgs restaurant ligger midt i Old Town i hotellet med samme navn. Vi hadde lest om den på Tripadvisor og sett at den hadde fått svært høy rating. Det som var viktig for meg her var at de hadde godt utvalg av vegetarretter. Jeg spiser gjerne det når jeg kommer over restauranter som tilbyr det. Maten jeg fikk her var så god at vi gikk tilbake for lunch en av de andre dagene.

Nydelige vegetarretter, øverst hummus, i mdten linsekaker med squashpasta og neders innbakt brie og qunioa 

IMG 3517

IMG 3521

IMG 3535

Prisene er lave, ca 30 Euro for en lunch for to.

Kolonade er også en restaurant jeg kan anbefale. Den ligger rett ved Operaen og den flotteste parken i byen, Bastejkalnsparken så bedre beliggenhet er det vanskelig å finne. Dette er en mer moderne restaurant enn de andre jeg har skrevet om over. Den fremstår som en gourmetrestaurant og har en meny med mye lekkert, stort vinkart og egen sommelier.

Maten vi spiste her var deilig, men ikke uforglemmelig. Jeg besøker den gjerne igjen, men da heller til lunch.

Min tunfisk smakte nydelig, men var litt tørr. Det var nok min skyld siden jeg ba om medium rare i stedet for rare.

IMG 3598

Jørns perlehøne var også deilig 

IMG 3601

IMG 3607

Denne restauranten er noe dyrere enn de vi spiste på i Old Town.

Jeg hadde aldri trodd at ferien i Riga skulle bli slik som den ble. Den overgikk mine villeste fantasier og jeg kan anbefale denne byen til alle. Vi hadde gjort research på forhånd og bestilt både restaurantbord og billetter til Operaen. I tillegg hadde jeg sjekket at det var meget gode shoppingmuligheter.

[wzslider]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *